Washington Post: Nem vált be az orosz olajexportra bevezetett ársapka, ideje eltörölni

2023. október 03. 18:47

Ez a szankció sem vált be.

2023. október 03. 18:47

Ideje eltörölni G7 országcsoport által bevezetett az orosz olajexportra elrendelt, hordónként 60 dolláros ársapkát – írta Julian Lee a The Washington Postban megjelent elemzésében. Lee szerint az árkorlátozás nem vált be, ráadásul környezeti katasztrófával is fenyeget.

A cikk emlékeztet: még tavaly decemberben a G7-ek és több más ország 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetett be az orosz nyersolajra. A célja az intézkedésnek az volt, hogy lehetővé tegye az orosz olaj további nyugatra áramlását, miközben a Kreml bevételei csökkenjenek azáltal, hogy alacsonyabb árak elfogadására kényszerítik.

Ezt is ajánljuk a témában

Eleinte még úgy tűnt, működik a recept, viszont nem sokkal később az olajpiaci folyamatok keresztülhúzták a Nyugat számítását. Az orosz „uráli” olaj jelenleg közelebb van a hordónkénti 100 dollárhoz, mint a 60 dollárhoz, és ennek nagy részét olyan hajókon szállítják, amelyek tulajdonosai hajlandóak figyelmen kívül hagyni a Nyugat szankcióit. 

Lee megállapította, 

bár célja dicséretes, az árplafon-mechanizmusnak nincs értelme. 

Az árplafon felülvizsgálata nem változtatna Oroszország olajbevételein – tette hozzá. 

***

Nyitókép: Getty Images /  Norbert Achtelik

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. október 04. 09:50
A múltat végképp eltörölni Rabszolga-had indulj velünk! A föld fog sarkából kidôlni, Semmik vagyunk, s minden leszünk!
Vonyisz
2023. október 03. 21:55
Azért a Mandinertől többet vár az ember. Ha egy ilyen hazug cikk lejön, legalább valami szerkesztőségi véleményben lehetne utalni arra, hogy az ársapka EU ellen lett, nem Oroszország ellen. És működik.
Palakon
2023. október 03. 21:13
Na nézz oda.
figyelő4322
2023. október 03. 20:17
Mint néha megjegyzem is: ÉRDEKES! A WaPo véleményével ritkán értek egyet, de ebben az esetben igaza van Mr. VALÓSÁG keresztül húzza a libernyák ideológiát, mint (előbb-utóbb) mindig is. Az olaj egy olyan anyag, ami még sokáig kelleni fog a világnak. Szankciók ide vagy oda, az olajnak mindig is lesz piaca. Az országok igy vagy úgy, legálisan vagy illegálisan, de megveszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!