Balul sülhet el, hogy a nyugat-európai baloldal a migránsokra épít

2023. október 16. 12:35

A bevándorlás és a politikai integráció kérdését újra a figyelem homlokterébe állítja a brutális támadás Izrael ellen, illetve az, hogy ezt követően Európa több fővárosában szimpátiatüntetéseket rendeztek a terrorakció mellett.

2023. október 16. 12:35

Összeállítást készített a Magyar Nemzet arról, hogy a nyugat-európai baloldal – miután az elmúlt években több országban jelentős mértékben veszített szavazóbázisából – milyen módon erősíti a muszlimok politikai befolyását a kontinensen, hiszen a beáramló migránsok voksaira építve igyekszik visszaszerezni korábbi erejét.

A bevándorlás és a politikai integráció kérdését újra a figyelem homlokterébe állítja az október 7-én kezdődött brutális támadás Izrael ellen, illetve az, hogy ezt követően Európa több fővárosában szimpátiatüntetéseket rendeztek a terrorakció mellett helyi palesztinok, illetve más muszlim hívők, valamint bevándorlók és migrációs hátterű állampolgárok.

A lap azt írja, 

a baloldali pártok évtizedek óta természetes szövetségesként tekintettek a többnyire munkásosztálybeli európai muszlim kisebbségre 

és kezdetben a leendő szavazók beáramlásának valószínű haszonélvezőinek tűntek, hiszen e bevándorlók többsége baloldali pártokra szavaz, az érdekeiket általában a szocialista és szociáldemokrata pártok látszottak támogatni. Viszont az európai muszlim lakosság számának növekedése Nyugat-Európában számos politikai és társadalmi problémát vet fel. 

A bevándorlók nemegyszer döntöttek már el választásokat. Németországban a 2013-as voksolás idején legalább minden tizedik választó bevándorló hátterű volt, így csaknem hatmillió migráns szavazhatott. Minden párt külön a bevándorlókat célzó kampányt indított, a migrációs hátterű jelöltek száma megnőtt. A legmesszebb a baloldal ment el, amely minden Németországban élő bevándorlónak választójogot ígért és könnyítette volna a vízumszerzés szabályait is. 2021-ben a németországi választók csoportja már mintegy 7,4 millió nemzetközi gyökerű állampolgárt foglalt magában. Ez a választók 12 százalékát jelenti, ráadásul az újonnan külföldről érkező több millió ember nem is szavazhatott még. 

Hollandiában 2017-ben a török származású állampolgárok mintegy fele segítette az újonnan alakult DENK párt három mandátumhoz jutását a parlamentben, 

bejutásuk hozzájárult holland parlament széttagoltságának további fokozásához. 2021-ben a DENK megszilárdította három parlamenti mandátumát. További aggodalomra ad okot, hogy a pártban erős az antiszemitizmus, deklarált céljuk a kisebbségvédelem, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a muszlim bevándorlók érdekeit képviselik.

Franciaországban a lakosság 6 százalékát tették ki a 18 év feletti muszlimok 2016-ban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szavazók 6 százalékát képviselik, valójában az ottani muszlimok nem feltétlenül francia állampolgárok. Már a 2012-es francia elnökválasztás második fordulójában a francia muszlimok 93 százaléka a baloldal jelöltjére, Francois Hollande-ra szavazott, aki már 2012-ben szavazati jogot ígért a bevándorlók bizonyos csoportjának, és az illegális migráció legalizálását szorgalmazta. A legutóbbi választáson pedig a muszlimok 92 százaléka Emmanuel Macronra voksolt.

Nagy-Britanniában a bevándorlók jelentős többsége a Munkáspártot támogatja. 

A ’70-es és ’80-as években több mint 80 százalék volt a támogatottságuk, ez mára némileg csökkent. 2015-ben körülbelül négymillió migránsháttérrel bíró szavazhatott az Egyesült Királyságban, egyharmaduk indiai vagy pakisztáni. Olaszországban körülbelül 1,5 millió honosított olasz élt 2020 elején. 2018-ban Olaszország volt a második vezető uniós ország, ami a kiadott állampolgárságok számát illeti (112 500). Olaszország már nem az új bevándorlók országa, így a bevándorló etnikai kisebbségek politikai integrációja fontos kérdéssé vált. A külföldiek jelenlétének stabilitása ellenére az olasz politikai rendszer erősen korlátozónak tűnik.

A muszlim hátterű szervezeteknek az Európai Parlamentben is komoly a lobbiereje. A baloldalon lehetőséget látnak a bevándorlás elősegítésére, miközben a jobboldali pártok óvatosabb vagy korlátozó bevándorláspolitikát folytatnának.

Nyitókép: Az olaszországi Lampedusára érkeztek a migránsok/VALERIA FERRARO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. október 16. 17:49
Nem jó szarra várat építeni!
Csendesgyöngy
2023. október 16. 14:32
A baloldal még nem jött rá, vagy elvakította a jobboldaliak gyűlölete, hogy csak addig fognak rájuk szavazni a bevándorló hátterű emberek, amíg az érdekük úgy kívánja. Amint elég nagy számban lesznek a muzulmánok, pártokat alakítanak és kiszorítják az egyre népszerűtlenebb baloldaliakat. És ha az őslakosság még akkor sem képes felfogni, hogy a saját érdekében a jobboldalra szavazzon, akkor végük. Így lehet elfoglalni egy országot "puskalövés nélkül" és ami azután jön, azt úgy hívják, hogy saria.
Ergit
2023. október 16. 14:23
Rossz az ige-mód, a múlt idő a helyes, nem a feltételes!!!
Haramia
2023. október 16. 13:46
Néhány éve OV-tól is elhangzott Olaszországban, hogy a bevándorlók szavazataira épít a nemzetközi és helyi baloldal. // apró megjegyzés: lényegében itt már a nemzeti baloldalról nem vagy csak alig beszélhetünk// A szavazatra építés előfeltétele: az integráció Integráció: társadalmi, gazdasági, politikai. A társadalmi integráció a gettók és a nemzeti törvények és konvenciók semmibevétele miatt kudarcosnak tűnik. A gazdasági integráció: az eddigi híradások szerint, szintén nem mondható sikeresnek, egy részükről azt se tudják, hogy hol leledzenek. Nyelvet nem tanulják. A helyi közösségi életben történő "feloldódás" sem működik tömegesen. Nyilván vannak "üdítő" kivételek, de azon nem erősítik az elvárt szabályt. Politikai integráció: itt legfeljebb a spekulatív oldalról és a ballib felől nézve mondható részsikernek, amennyiben a pénzosztó alanyi jogon történő szószólóit a pénzért támogatja a bevándorló. Egyébként viszont nem sikeres. A betelepülők oldaláról még nem is tettünk említést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!