A magyar-német kapcsolatok Európa egészének kohéziója szempontjából kulcsfontosságúak

2023. szeptember 16. 12:42

Európát és az EU-t Közép-Európa tartja össze.

2023. szeptember 16. 12:42
Eric Hendriks
X

„A Nézőpont Intézet felmérésének bemutatóján vettem részt, amely a németek Magyarországról és a magyarok Németországról alkotott véleményéről készült. A német-magyar kapcsolatok érdekelnek és foglalkoztatnak. Gondolhatják: mi közöm nekem ehhez Magyarországon élő hollandként? Ennek az Eric Hendriksnek tényleg mindenbe bele kell szólnia! De a magyar-német kapcsolatok Európa egészének kohéziója szempontjából kulcsfontosságúak, mert Európát és az EU-t Közép-Európa tartja össze – ez már a kifejezésben is benne van. Németország-Magyarország teherhordó fal az európai építményben, és közel áll a hazafias európaiak szívéhez.

Mit mutatott az előadás? Azt, hogy bár minden eddiginél több a kereskedelem, vaamint , hogy a németek és a magyarok személyes szinten sem ellenszenvesek egymással, de az általános politikai légkör az elmúlt években romlott. A németek egyre negatívabban viszonyulnak a magyar kormányhoz, a magyarországi demokráciához és jogállamisághoz. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a német média rendkívül negatívan tudósít a magyarországi politikai helyzetről.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet főigazgatója ismertette megállapításait. Ezt követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Michael Winzer, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti külügyi irodájának vezetője és Bauer Bence, a Német-Magyar Intézet igazgatója reflektált. 

Sok doktorátus, de a közös felismerés valójában egyszerű volt: az, hogy a német média ennyire túlzottan negatívan és riogatóan tudósít a magyarországi politikai helyzetről, rontja a bizalmat, és ezzel aláássa szép európai kontinensünk kohézióját. A negatív képnek társadalmi hatása van egészen a diplomácia és a szakmai élet hivatalos csatornáiig, beleértve az akadémiai életet is, ahol tapasztalataim szerint még az akadémikusokat is kijátsszák egymás ellen a félelemkeltéssel. (Egész konferenciákat mondanak le, és sajnos egyes programon már nem látnak szívesen magyarországi diákokat sem.)

Igen, a kritika jó, és van is mit kritizálni a magyar kormányon, de a szenzációhajhász túlzások és ellenségképek mérgezik a kutat. Hogyan lehetne jobbá tenni a dolgokat? Az egyik fogalom, ami állandóan felmerült, az »objektivitás« volt. A külföldi tudósításoknak tényszerűen korrektnek kell lenniük, a szakértőknek pedig józanul kell tájékozódniuk, és távol kell maradniuk a karikírozó »fekete-fehér képektől«. Ez a helyes út Magyarország, Németország és Európa számára.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stormy
2023. szeptember 18. 06:30
meg kellett volna nyerni legalább a második világháborút. innen már nem nagyon van visszaút.
polárüveg
2023. szeptember 17. 09:33
A német médiarendszerből kilépő és kibeszélő, időnek előtt elhunyt Udo Ulfkotte a "Megvásárolt újságírók" c. művét ajánlom Hendriks úr figyelmébe. Magyarul letölthető. Akkor majd sok mindent meg fog érteni.
Nasi12
2023. szeptember 17. 08:19
Az alkotmánybíróságukat is azért találták ki az amerikaiak, nehogy má még egy führer DEMOKRATIKUSAN hatalomra kerülhessen mint anno hitler. Aztán ezt lekopíroztatták más helyeken is, erösen visszanyírva a demokráciát. Mert az ELKASZÁLHATJA a demokratikusan megválasztott szervezetek, vezetök javaslatait.
laikus19-2
2023. szeptember 17. 07:35
"...a kritika jó, és van is mit kritizálni a magyar kormányon" És a német kormányon? Médiahelyzet, tulajdonviszonyok terén minden rendben? Igazságszolgáltatás? (Ügyészség alárendelve az igazságügyi minisztériumnak. Milyen a felsőbb szintekről kipattanó ügyet nem lehet így elsikálni?) Az EU velünk szemben folyatott eljárásaival (Tavares, Sargentini jelentés) minden rendben? Objektív és tárgyilagos felmérések adatain írták ezeket? Antifa? (Legalizált terrorszervezet...) Stb. / Usw. Nem értem, a németek hogy süllyedtek idáig ahol ma tartanak. MCC-n itt volt egy fontos, a zöldeknél kegyvesztetté vált személy. A TV-n logikusan, tárgyszerűen érvelve beszélt Németországról, csakhogy itt már rég nem a fehér asztal melletti stílus kellene, hogy változás legyen, hanem asztalborogatás, kirakatbetörés. Csakhogy ez valósággal élteveszéllyel járna. Ha sokan fognának össze, annak meglenne a hatása, de erről nincs szó! Csak mennek előre, mint a vak ló, és egész Európát viszik magukkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!