Oroszország álhír terjesztés miatt birságolta meg az Apple-t és a Wikipediát

2023. augusztus 04. 13:29

Az orosz médiafelügyelet szerint amerikai cégek destabilizálni akarják a politikai helyzetet.

2023. augusztus 04. 13:29

Oroszország csütörtökön bírságot szabott ki az Apple-re és a Wikipédiára, amiért nem törölték a Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborújáról szóló álhíreket – írja a Politico.

Egy orosz bíróság 400 000 rubelre (mintegy másfél millió forint) bírságolta az Apple-t, amiért nem távolította el az Apple Podcasts-ről az általa hamisnak ítélt anyagokat – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor állítólag értesítette a vállalatot, hogy el kell távolítania az ország politikai helyzetének destabilizálására irányuló információkat.

 

Ugyanez a bíróság később a Wikipédiát 3 millió rubelre (körülbelül 11 millió forint) büntette ugyanezért a bűncselekményért.

 

Ez az első alkalom, hogy az Apple-t megbírságolják ilyen szabálysértésért – közölte az orosz média, míg a Wikipédiát birtokló Wikimedia Alapítványt már számos alkalommal megbüntették. Áprilisban állítólag hetedik alkalommal bírságolták meg a vállalatot, mert nem törölték az orosz hadsereggel kapcsolatos, szerintük „tiltott tartalmakat”.

Az Apple 2022-ben szüneteltette valamennyi termékének értékesítését Oroszországban, és korlátozta az Apple Pay szolgáltatásait, válaszul a Kreml teljes körű ukrajnai inváziójára.

A Wikimedia szerint a Wikipédián található információk jól megalapozottak, tényalapúak és összhangban vannak szerkesztési irányelvekkel. 

Nyitókép: AFP, Miguel Medina

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2023. augusztus 04. 14:36
A komcsi időkben ugyanezt csinálták. Van ez a szemét internet, Orbánnak is ez a baja, hogy van, itt is sokan sokkal jobban szeretnék a pártállami internetet. Földi vagy hogy is hívták már be is záratná az egészet...
connorj
2023. augusztus 04. 14:25
Oroszország, nem következmények-nélküli ország: https://m.youtube.com/shorts/ito9uuQ8xJE
I_Isti
2023. augusztus 04. 14:01
"Az Apple 2022-ben szüneteltette valamennyi termékének értékesítését Oroszországban, " Akkor miért készítettek minden sorozathoz orosz szinkront is az Apple Tv-n?
connorj
2023. augusztus 04. 13:42
🗽 https://m.youtube.com/shorts/od9f95cLHQE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!