Állják a sarat a magyar cserkészek – kaotikus lett a koreai világtalálkozó

2023. augusztus 06. 13:25

A koreai cserkész világtalálkozó nehézségei rávilágítanak a kényelemhez szokott nyugati és a nomád táborokhoz szokott magyar cserkészek eltérő felkészültségére.

2023. augusztus 06. 13:25
null
Constantinovits Milán

Jelenleg is zajlik Dél-Koreában a 25. cserkész-világtalálkozó. Ahogy arról mi is beszámoltunk, 

a magyar cserkészek népes küldöttséggel, 211 fővel vesznek részt

 a 43 ezer cserkész részvételével rendezett dzsemborin. Ez az esemény a cserkészek számára olyan, mint az olimpia: általában gondos válogatás és többéves felkészülés után vesznek rajta részt a különböző országok küldöttségei, hogy megmutathassák saját hazájuk és cserkészetük értékeit, karakterét.

A magyar kontingens egy autentikus hazai ételeket kínáló csárdával és egy óriás Rubik-kockával is készült, ami nemzetközi színtéren is kiemelkedő színvonalú megjelenést jelent. A kiemelkedő magyar szervezés ellenére nem várt nehézségekkel kell szembenéznie a Koreába kiutazott cserkészeknek.

Magyar cserkészek által a Koreában felállított csárdában készített lángost kóstolnak más országok cserkészei. Forrás: Magyar Cserkészszövetség

Az utóbbi napokban 35-40 fok körüli hőhullám söpört végig a világtáboron, aminek következtében több százan szorulnak egészségügyi ellátásra.

A helyzetet súlyosbítja a lesújtó monszun,

a fejetlenség, a koreai rendezők felkészületlensége, ami a kritikussá váló körülmények között mutatkozott meg. A kialakult vészhelyzet miatt a szöuli kormány is beavatkozott, egészségügyi személyzetet, plusz vízkészleteket és munkaerőt küldött a táborhelyre, és nagy erőkkel igyekeznek konszolidálni a táborlakók életét.

Mindezek ellenére a 158 részt vevő országból a legnépesebb küldöttséget delegáló angliai kontingens úgy határozott, kivonja a táborhelyről 4500 fős csapatát, és szállodákban helyezi el cserkészeit. Értesüléseink szerint hasonló akcióra készülnek az amerikai cserkészek is.

És mi a helyzet a magyar csapattal? Ahogy Tóth Márton, a Magyar Cserkészszövetség kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, 

a magyar küldöttség állja a sarat, nincsenek egészségügyi problémák.

Ahogy kifejtette, a nehézségekre azért reagált eltérően az angol és a magyar kontingens, mert 

jelentős különbségek mutatkoznak meg a felkészültségben és a táborozási szokásokban.

Míg a magyar csapat tagjai másfél éves, intenzív felkészülésen vannak túl, amit egy komplex válogató hétvége előzött meg, addig például a britek esetében nincs szabályozva ily módon a részvétel. Aki kifizeti magának a repjegyet, mehet. Nem mellesleg, a táborozási kultúrában is jelentős eltérések mutatkoznak. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a közép-európai szövetségekre a mai napig jellemző a természetközeliség, a félnomád és nomád táborok szervezése, de ezek az értékek számos más szövetségben mára megkoptak, átalakultak, ami sajnos ilyen éles helyzetekben látszik meg igazán.”

Forrás: Magyar Cserkészszövetség

Arra a kérdésre is válaszolt, hogy vajon a magyar csapat is elhagyja-e a helyszínt: 

„Valószínűleg további kontingensek is elhagyhatják a tábort. Magyar részről ez nincs tervben.

Felkészültünk, van egészségügyi szakember a csapatban, pszichológus, pap és lelkész is,

akik pedig lelki támaszt tudnak nyújtani. Külön büszkeség, hogy a magyarok a csárdának köszönhetően teljesen el tudják látni magukat vészhelyzetben.”

Magyar csárda Koreában. Forrás: Magyar Cserkészszövetség

A közép-európai és a nyugati cserkészszövetségek felkészültsége, táborozási kultúrája már évtizedek óta elágazott: e sorok írója is megtapasztalta, hogy 

Angliában és Németországban is infrastruktúrával ellátott, kiépített cserkészparkokban zajlik a táborozás,

 míg a magyar cserkészek továbbra is az erdőben, nomád körülmények között teremtik meg életfeltételeiket.

A magyar csapat vezetője, Bálint Patrik is optimistán nyilatkozott a kilátásokról, a magyar kontingens helytállásáról, ami Facebook-oldalukon napról napra követhető is.

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 06. 19:22
Na ugye..
Ugandai Bubu
2023. augusztus 06. 18:41
Ha a civilizáció beomlik, baszhatják ők is.
Welszibard
2023. augusztus 06. 18:20
Drukkolok a magyar csapatnak, a 35-40 fokos hőség valóban emberpróbáló. De hát pont erről szól a cserkészet, hogy meg kell küzdeni férfiasan a nehézségekkel. Mi lenne ha még a rőzsét is nekik kellene gyűjteni a bográcshoz, meg a főzéshez? Így is túl komfortosak már ezek a világtalálkozók. Az USA meg az angol csapatok elmehetnek a búsba, BP szégyenei lettek. ráadásul évek óta tele vannak a cserkészcsapataik lmbtq-s botrányokkal, mint ahogy egész Amerika elhízott, elpuhult és elkurvult.
dekoninck-2
2023. augusztus 06. 15:38
A lipsi aszongya, azért bírják a magyarok az infrastruktúra hiányát, mert a hazájukban is lepusztult az infrastruktúra. Víz csak a pocsolyában van, légkondiról nem is hallott senki, de nem is baj, mert áram csak Orbán birtokán van (sajnos nem a testébe vezetve). A magyarok kajája a lángos néven ismert olajban tocsogó szegénypizza. Így hát a dél-kóreai állapotok számukra még így is egy Kánaánnal értek fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!