„Az abszurditás új szintje”: Oroszország átvette a vezetést az ENSZ békéért is felelős bizottságában

2023. április 01. 17:38

Ez nem áprilisi tréfa!

2023. április 01. 17:38
null

Miközben Moszkva Ukrajnában háborút folytat, Hágában pedig Vlagyimir Putyin ellen háborús bűnök miatt elfogatóparancs van érvényben, az ENSZ-ben egy különleges helyzet állt elő: április 1-jétől Oroszország veszi át a nemzetközi testület Biztonsági Tanácsának vezetését – hívta fel a figylmet a Guardian.

Mint kiderült, a 15 tagú tanács elnökségének havi rotációját nem érintette az ukrán háború.

A lap felidézi, hogy Oroszország utoljára tavaly februárban elnökölt, miközben hó végén offenzívát indított Ukrajna ellen. Most pedig az a a helyzet áll elő, hogy Oroszországot „a nemzetközi béke és biztonság fenntartásával” megbízott vezetői székbe ültetik.

„Kegyetlen áprilisi tréfa”

A Guardian hangsúlyozta, hogy „a lépés sokak számára kegyetlen áprilisi tréfának tűnik”. Szergij Kyslystsya, Ukrajna állandó képviselője például úgy fogalmazott,

Andrij Jermak ukrán képviselő pedig „szimbolikus csapásnak” nevezte, hogy Oroszország elnök lehet.

A lap felidézte, hogy az Egyesült Államok korábban felszólította Oroszországot, hogy álljon „professzionálisan” az elnöki székhez, a Kreml erre azt közölte, hogy Oroszország „minden jogát gyakorolni kívánja a tanácsban”

Három ülés van eddig tervben

Az eddigi tervek szerint az oroszok egyelőre három ülést szerveztek, ebből egy a „fegyverek és katonai felszerelések exportját szabályozó egyezmények megszegéséből fakadó kockázatokról” szól majd – vélhetően az Ukrajnába küldött ellátásokat kritizálva. A másik két nyílt vitát pedig előreláthatólag Szergej Lavrov vezeti majd – ismertette a Guardian.

 

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

***

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. április 02. 17:40
Nincs itt semmi abszurditás. Orbán szerint. Mert amikor azt mondja, h béke kell, sosem teszi hozzá, hogy ehhez az oroszok hagyjanak fel a háborúval, és takarodjanak ki Ukrajnából. Nyilván, mert szerinte Putyin békeharcot folytat.
Agricola
2023. április 02. 10:25
Nem abszurditás, mivel az Egyesült Államok sem tarja annak. S mit ő kiad, mit ő beszél, Nem tréfaszó, nem puszta szél.
5m007h 0p3ra70r
2023. április 02. 08:18
"új szintre emelték ezzel az abszurditást" Mondja az, akinek az államelnöke 'szervusz itt a dáridó' díjat kapott az Európa Tanácstól.
Namond
2023. április 01. 21:53
Aha, Akkor tavaly februári, a luhanszki és donbaszi polgárháború és a náci/rasszista orosz irtás miatti intervenció, illeszkedett az ENSZ Biztonsági Tanácsának vezetése feladataihoz. Jobban mint a jenkik, Irán, Irak elleni támadása, afganisztáni és szíriai - mondjuk ki polgárháborút szító - jelenléte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!