Kitört a világ legnagyobb aktív vulkánja Hawaii szigetén

2022. november 28. 18:40

A Mauna Loa 38 év után lépett ismét működésbe.

2022. november 28. 18:40
null

Az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigetén 38 év után ismét működésbe lépett a világ legnagyobb aktív vulkánja, emiatt figyelmeztetést adott ki az amerikai földtani intézet (USGS) is.

A Mauna Loa vasárnap éjszaka tört ki, és hamuval borította be a környező térséget.    

A hawaii vulkánfigyelő szolgálat tájékoztatása szerint a kitörés egyelőre nem fenyegeti a vulkánhegy lábánál élőket. A szervezet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a kitörés folytatódik, a lávafolyam felgyorsulhat, és elérheti a hegy alsóbb régióit. A Mauna Loa vulkán kitörésének

az elmúlt hónapokban voltak előjelei:

június óta megsokszorozódott a napi földrengések száma a vulkánhegy térségében - szeptember végén voltak napok, amikor több mint 100 rengést regisztráltak -, aminek nyomán Hawaii polgári védelmi ügynöksége figyelmeztetést is kiadott.    

A vulkán a geológiai feljegyzések szerint 1843 óta 33 alkalommal tört ki, legutóbb 1984-ben. A most véget ért 38 éves szünet volt a leghosszabb csendes periódusa. A Mauna Loa a világ legnagyobb aktív vulkánja. Krátercsúcsa mintegy 35 kilométerre fekszik egy kisebb vulkántól, a Kilaueától, amely 2018-ban működésbe lépett, és a kifolyó láva 700 otthont elpusztított.

(MTI) 

Nyitókép: Facebook

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. november 29. 11:10
Az US kontinentális területén kellene kitörni egynek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!