Így vásárolhatja fel Amerika Ukrajnát

2022. augusztus 04. 09:25

Megnyílt az út a külföldiek előtt az ukrán földpiacon 2021-ben.

2022. augusztus 04. 09:25
null

Az Origo egy terjedelmes cikkben mutatta be azt a folyamatot ami a Szovjetunió szétesésekor indult és máig nem fejeződött be. A cikk tanúsága szerint bár a világ összes nagy agrárcége megpróbálta rátenni a kezét az értékes ukrajnai földterületekre – s az ukrajnai politikusok próbálták is azt megakadályozni – 2021. július 1-étől azonban fordulat történt,

Volodimir Zelenszkij engedett az IMF-en keresztül érkező nyugati/amerikai nyomásnak,

 és engedélyezte a külföldi vásárlók tulajdonszerzését.

A – többek között – kedvező hitelekre és népszavazásokra vonatkozó ígéretekből semmi nem lett, a mostani háborús inflációban pedig az extraprofitot az amerikai nagy cégek teszik zsebre, miközben Ukrajnát teljesen kisemmizik.

Így már érthető, hogy miért támogatja Amerika ennyire Ukrajnát...

2001-ben egy tizenhárom éves külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratóriumot vezettek be, aminek a lejáratakor, 2014-ben kirobbant az úgynevezett második Majdan, aminek az addigi nacionalista politikus Viktor Janukovics eltávolítása s

a jóval Amerika-barátabb Porosenko hatalomba kerülése lett a vége.

Pár évre rá már durván a földprivatizáció mellett lobbiztak az amerikaiak, 2018-ban például az egyik legbefolyásosabb ukrán üzleti lap 64 oldalt szentelt annak, hogy miért is jó külföldiként ukrán földet venni. A terjedelmes magazinban többek között olyan állítások szerepelnek, hogy Ukrajna akár 800 millió ember ellátására is alkalmas lehet, ha a megfelelő befektetések megtörténnek az agrárszektorban.

A magazin nem meglepő módon angolul jelent meg.

Soros György is machinált

Egy Soros György érdekkörébe tartozó tink-thank szervezet, az Atlantic Council oldalán még 2021. március 4-én az ukrán agrárminiszter, Roman Lescsenko hosszú cikkében arról értekezett, hogy a földprivatizációnak milyen előnyei lesznek az országra nézve.

Az viszont természetesen kimaradt, hogy milyen veszélyeket rejt a dolog.

Soros György a következőket mondta az üggyel kapcsolatban: „Készen állok. Vannak konkrét befektetési elképzelések, például a mezőgazdaságban és az infrastrukturális projektekben. Beletennék egymilliárd dollárt. Ennek profitot kell termelnie. Az alapítványom hasznot húzna ebből.”

Végül, mint ahogy a cikkünk elején is írtuk, 2021. július elsején elhárult minden akadály, és megnyílt az út a külföldiek előtt az ukrán földpiacon. S hogy miért épp a több ezer kilométerre lévő ukrán termőterület érdekli az amerikai cégeket? Az úgynevezett csernozjom vagy feketeföld a világ legértékesebbike, ára lassan az arannyal vetekszik. A történelem során sokan szerették volna rátenni a kezüket, s most úgy tűnik, hogy az amerikaiak lehetnek a befutók.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2022. augusztus 04. 14:02
Nos, kb. ennyire hiszik el a jenkik, hogy Putyin elfoglalhatja Ukrajnát. És még tovább is jön ...
PPK
2022. augusztus 04. 12:52
Megtalálta valaki ezt az ausztrál újsagot? Én csak a Facebookon bukkantam rá, félévente publikálnak, legutóbb tavaly írtak a földvásárlás lehetőségéről. A Mondalez nagy cég, nem tudnának titokban tartani egy ilyen hír. A masik forrás a V4N4 mely szinzén fake forrás. Szóval ez a hír ciki.
2xli
2022. augusztus 04. 12:46
Európa és Magyarország GMO mentességének annyi! :(
Sincero
2022. augusztus 04. 12:42
Ez nagyon jó. Az amerikaiak megvették az ukrán földeket az oroszoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!