Egy cseh miniszter kiszámolta, mikor térül meg az ukrán menekülteknek nyújtott állami segély

2022. május 13. 21:28

Vít Rakusan belügyminiszter ismertette a kormány stratégiai elképzeléseit az ukrajnai menekülthullám kezelésére.

2022. május 13. 21:28
null

A Csehországba érkezett ukrán menekülteknek nyújtott állami segély már nem lesz „veszteség” a társadalom számára, ha legalább egyharmaduk munkába áll – jelentette ki Vít Rakusan cseh belügyminiszter pénteken Prágában, amikor a parlamenti alsóházban ismertette a kormány stratégiai elképzeléseit az ukrajnai menekülthullám kezelésére.

A legutóbbi adatok szerint eddig több mint 340 ezer menekült érkezett Ukrajnából Csehországba, akik speciális, egyéves tartózkodási vízumot kaptak, amely szociális segélyekre, egészségügyi ellátásra és az oktatási rendszerhez történő hozzáférésre is feljogosítja őket.

A menekültek augusztus végéig fejenként havi ötezer koronás (82 500 forint) pénzsegélyt is kapnak.

A sajtó szerint a menekültek egy része valószínűleg már visszatért hazájába, vagy más országba utazott. Pontos kimutatás azonban erről nincs.

A munkaügyi hivatal nyilvántartásából kitűnik, hogy eddig már több mint negyvenezer ukrán lépett munkába.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2022. május 15. 07:45
Felebarátaim,egyetlen népet sem lehet, nem is szabad lebecsülni.
Tibi72
2022. május 14. 14:54
...
Dr. Greta Grünberg
2022. május 14. 11:55
Inkább az afgánoknak kellene adni, ők sokkal inkább rá vannak szorulva arra, hogy támogassuk őket és a beilleszkedésüket az európai szalonok kultúrájába.
A közösség tagjaként
2022. május 14. 10:01
persze az egyharmad majd adózik annyit hogy eltartson kétharmadot ? akkor az a csehekre is érvényes? mert ez akkor kurva magas adóterhet jelentene!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!