Nem csillapodik a vulkán a Kanári-szigeteken

2021. október 10. 20:23

A La Palma szigetén található Cumbre Vieja három hete tört ki.

2021. október 10. 20:23
null

Kitörése után három héttel továbbra sem csillapodik a Cumbre Vieja vulkán a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, ahol a szakemberek arra figyelmezettek vasárnap, hogy a szélirány változása miatt ismét bizonytalanná válhat a repülőtér működése. A tűzhányó észak-nyugati kürtője beomlott a hétvégén és a felduzzadó lávafolyam óriási, ház nagyságú sziklákat sodort magával. 

A több mint 1200 Celsius-fok forróságú magma teljesen elpusztította Todoque település északi részét,

amely a leginkább érintett zónája a vulkánkitörésnek. Helyszíni beszámolók szerint még mindig folyamatosak a morajlások és gyakoriak a kisebb földrengések, amelyek a Kanári-szigetek vulkanológiai intézete (Involcan) szerint 10-15 kilométer mélységben zajlanak. 

A szakemberek attól tartanak, hogy a földrengések újabb kitörési pontot nyitnak a felszínen. Az Involcan számítása szerint több mint 39,6 millió köbméternyi vulkáni anyag került felszínre az elmúlt hetekben. A lávafolyamok eddig 1186 épületet semmisítettek meg és mintegy száz ház van közvetlen veszélyben. 

A letarolt földterület nagysága meghaladja az 525 hektárt. 

A sziget 14 települése közül négyet érint a természeti katasztrófa, a kitörés kezdetén mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni elővigyázatosságból. Többen közülük biztonsági kísérettel rövid időre hazamehettek vasárnap, hogy személyes tárgyaikat magukhoz vehessék.

María José Blanco, a spanyol geográfiai intézet (IGN) igazgatója sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az időjárási előrejelzés szerint várhatóan megváltozik a szélirány hétfőre, amely újból érintheti a repülőtér működését. A légikikötőt eddig már kétszer le kellett zárni kifutópályákon összegyűlt nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt. 

(MTI)

Borítókép:MTI/EPA/EFE/Miguel Calero

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MargoRobbi
2021. október 12. 18:35
Ez egy nagy tragédia, és nagyon sajnálom, hogy az emberek most ettől szenvednek. Nagyon remélem, hogy a legtöbb ember túllép ezen a problémán. Amikor megpróbálom elterelni a figyelmemet azzal, hogy hosszú ideig szörfölök az interneten, nevezetesen a https://legjobbkaszinok.net/ oldalon, akkor azonnal felemelkedik a hangulatom.
Alexis de Tocqueville
2021. október 11. 08:42
Greta Thunberget látták arra settenkedni egy doboz gyufával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!