Több milliárd dollár kölcsönt tervez felvenni Szaúd-Arábia, hogy túlélje az olajárcsökkenést

2020. április 25. 16:51

Mohammed al-Jadaan szaúdi pénzügyminiszter szerint akár 58 milliárd dollára is rúghat a kölcsön mértéke.

2020. április 25. 16:51

„Előfordulhat, hogy Szaúd-Arábiának akár 58 milliárd dollárnyi kölcsönt is fel kell vennie az év során az olajárak visszaesése által okozott költségvetési hiány fedezésére” számolt be róla a Bloomberg, Mohammed al-Jadaan szaúdi pénzügyminiszterre hivatkozva. Al-Jadaan a héten elmondta a médiának, hogy a közel-keleti királyság az idén 26,57 milliárd dollár (100 milliárd szaúdi riál) értékű kötvényeket bocsáthat ki egy korábban érvénybe léptetett 31,88 milliárd dolláros (120 milliárd riál) értékű adósságkibocsátás mellett. A Saudi Aramco szaúd-arábiai olajjal kereskedő gazdasági társaság a maga részéről 10 milliárd dolláros eladást fontolgat a csővezeték-üzlet részeként – volt olvasható a Bloombergen. „A királyság ment már át hasonló válságon a történelemben, talán még nehezebb helyzetben is volt, de túlélte” – fogalmazott al-Jadaan. „A jelenlegi válság sem kivétel” – tette hozzá.

A legtöbb megfigyelő és elemző egyetért abban, hogy a jelenlegi árválság semmiben nem más, mint a korábbiak. A túlkínálat és a kereslet 30%-os csökkenésének egyedülálló kombinációja súlyosan befolyásolja az olajfüggő gazdaságokat az egész világon, így Szaúd-Arábiát is. Az olajpiac jelenleg sosem látott szinten túltelített. A Wall Street Journal a hét elején arról számolt be – hivatkozva szaúdi olajjal foglalkozó tisztviselőkre –, hogy minden tíz olajszállító tartályhajóból található legalább 1, amely 2 millió hordó olajat képes szállítani és jelenleg úszóraktározásra használják, hogy tudják valahova tenni a szaúdi nyersolajat. Ennek egy része a források szerint még mindig nem talált vásárlókra. Szaúd-Arábia felkészült az elkerülhetetlen csapásra. Márciusban a kormány felkérte az állami ügynökségeket, hogy legalább 20 %-al csökkentsék költségvetésüket – számolt be róla a Reuters, olyan tudományos forrásokra hivatkozva, melyek megkérték nevük elhallgatását. Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) nemrég beleegyezett, hogy 9,7 millió bázispontos csökkentést hajt végre abban a reményben, hogy az majd elősegíti az árakat. Sajnos nem ez történt. 

Egy egyiptomi székhelyű befektetési bank elemzője szerint a szaúdi hiány a GDP 15 %-ra is megnőhet – állapítja meg a Bloomberg. Ez kevesebb lenne, mint a 2016-ban rögzített 17 %, ám továbbra is meglehetősen magas, ráadásul a királyságnak vissza is kellett vonnia a 2014-2016-ban bevezetett megszorító intézkedéseket a lázadó hivatalnokok miatt, mely tovább bonyolítja a helyzetet.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2020. április 30. 12:03
Mi lesz a fedezet? Szilícium-dioxid? Az olajon kívül abból van még bőven. Netalán a Kába köve? Jól fog mutatni egy svájci trezorban.
Kiiisteleeeki
2020. április 25. 17:13
Akkor remélhetjük, hogy talán kevesebb jut terroristák meg európai fanatikusok finanszírozására?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!