Az örökjáradék-kötvény lehet a megoldás a járvány finanszírozására

2020. április 23. 08:05

A spanyol kormány módszere a leginnovatívabb, az Európai Uniónak ezt kellene elfogadnia a mai csúcstalálkozón.

2020. április 23. 08:05
Soros György

„Ma tartja az Európai Tanács a virtuális csúcstalálkozót, amelyen arról lesz szó, hogyan kell az Európai Uniónak megbirkózni a COVID-19 világjárvány gazdasági válságával. Ezen gondosan mérlegelnie kell a spanyol kormány javaslatát, valójában ennek kell lennie az ülés első napirendi pontjának. Ez ugyanis a messze legalaposabb és legátgondoltabb elképzelés, ez egy innovatív javaslat.

A legfőbb újdonság, hogy az EU örökjáradék-kötvényeket bocsát ki, amelynek a tőkéjét soha nem kell visszafizetni. Az ötlet nem új. Nagy-Britannia 1752-ben bocsátott ki konszolidált kötvényeket, majd később felhasználta azokat a napóleoni és a krími háborúk idején, továbbá az ír válság alatt és az első világháború finanszírozására. De az Egyesült Államok Kongresszusa is élt ezzel a konszolidációs lehetőséggel 1870-ben, amikor a polgárháború során felhalmozódott adósságokat finanszírozták belőle.

De az örökjáradék-kötvényeket az EU még soha nem alkalmazta. Most Spanyolország rendkívüli intézkedésként javasolja őket egy rendkívüli helyzet kezelésére, s nagyon hatékonyak lennének. Jelenleg egy ismeretlen új koronavírus támadása alatt állunk, és az örökjáradék-kötvények pénzügyi forrásokat biztosítanak nekünk, amelyekre szükségünk van a csata megnyeréséhez. Egy másik csatában is részt veszünk, amely a civilizációnk elpusztításával fenyeget, ez az éghajlatváltozás. Javaslom, hogy a örökjáradék-kötvényeket e csata finanszírozására is használják fel.”

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pedrobike
2020. április 24. 16:47
Ezt miért nem lehet kilőni a faszba...
matykox
2020. április 23. 19:35
Egy pofátlan állat ez a vén gazember. Még az ülés napirendjét is megszabná. Egy ilyen "ajánlat" elfogadás, amit ezek a barom spanyolok terjesztenek, egyenlő Európa végső kiszolgáltatásával. Olyasmi, amibe itthon se az Antall, de még a Horn se ment bele.
matykox
2020. április 23. 19:23
"... és az örökjáradék-kötvények pénzügyi forrásokat biztosítanak nekünk, amelyekre szükségünk van a csata megnyeréséhez" -írja a vén gazember. Azt azért nem teszi hozzá, hogy neki és megbízóinak meg örök zsíros profitot jelentene! Ahogy a középkor óta az összes, államokat hitelező bankház kőgazdag lett. Ez a javaslat a báránybőrbe bújt farkasé, ahogy a hiéna nyájas mosolyával ajánlgatja az adós rabszolgaságot!
toef36
2020. április 23. 19:02
Sorost és bandáját ki kell paterolni Európából! Ez a trük tönkre tenné Európát, örök PÉNZRABSZOLGASÁGBA taszítaná a kontinenst... A "paterolni" főnévi igenevet más szóval is megfogalmazhatjuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!