Theresa May: Nagy-Britannia nincs kereskedelmi döntéskényszerben

2018. február 02. 10:25

Theresa May brit kormányfő szerint országa érdeke, hogy szabadkereskedelmi egyezményt kössön az EU-val, úgy, hogy ez ne zárja ki a hasonló megállapodásokat a világ többi részével.

2018. február 02. 10:25

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unióval tervezett szabadkereskedelmi egyezménynek nem szabad kizárnia, hogy Nagy-Britannia hasonló kereskedelmi megállapodásokat köthessen a világ többi részével.

May elsősorban a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra összpontosító, pénteken véget ért, hivatalos kínai látogatása után nyilatkozott a BBC rádiónak. A kormányfő megerősítette: London olyan szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az EU-val, amely a lehető legszélesebb körű vámmentességgel biztosítja a további „súrlódásmentes” kereskedelmet az unióban maradó országokkal. A brit kormányfő szerint azonban e szabadkereskedelmi megállapodásnak lehetővé kell tennie, hogy Nagy-Britannia a világ más országaival is szabadon köthessen kereskedelmi egyezményeket.

Theresa May szerint „a kettő nem egymás alternatívája”, Nagy-Britanniának nem kell választania, hogy melyiket akarja.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2018. február 02. 19:52
Lényegében hónapok óta ezt mondja, csak azt nem látom, hogy lenne bármiféle előrelépés.....Ráadásul a balul sikerült választással a parlamenti többségüket is elvesztették és az észak-ír protestáns pártra vannak utalva.
gross
2018. február 02. 14:50
Hm. Úgy látszik, hogy a belső piacról szó sincs, sőt, ez a nyilatkozat azt jelenti, hogy az EK nem akar vámunióban lenni az EU-val (hiszen akkor nem cselekedhetne önállóan). Tehát feltehetőleg a legnagyobb kedvezmény elvén működő megállapodásban gondolkozik. Érdekes. Az EK gazdasága azért ahhoz éppen eléggé integrált az unióba, hogy ez jelentős zavart okozzon.
atila68
2018. február 02. 13:02
Értem én. Zéró kötelezettség, maximális előnyök.
áfonya
2018. február 02. 11:51
Lángoló furgon hajtott a tömegbe, Theresa May is a közelben volt - drámai felvételek http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/langolo-furgon-hajtott-a-tomegbe-sanghai-theresa-may/g1gg00m
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!