Soha nem volt ennyi milliárdos

2018. január 23. 10:25

A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint mindenki más együttvéve.

2018. január 23. 10:25

A davosi világgazdasági fórumra időzítette legújabb jelentését az Oxfam nevű brit segélyszervezet – írja a Euronews.

A Euronews cikkéből kiderül, hogy a világon tapasztalható anyagi egyenlőtlenségről szóló tanulmány megdöbbentő adatokkal szolgált. A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve.  A tavaly megtermelt összvagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került. A milliárdosok száma rekordot ért el.

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a Föld lakosságának szegényebb felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből. A szervezet szerint az egyenlőtlenség egyik oka a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése. Ugyanakkor szerintük a jelenlegi gazdasági rendszer „a nők következetes kizsákmányolásán” alapul. Kevesebbet fizetnek nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak kevésbé biztonságos munkakörülmények között. 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2018. január 24. 10:54
"A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint mindenki más együttvéve." Főbb okai: 1. a tőkejövedelmek előnyt élveznek a munkajövedelmekkel szemben 2. a kamat 3. a pénzpiac túlnőtte a reálgazdaságot (magyarán a pénz, beleértve a piacok virtuális pénzét, mint részvényárfolyam, nincs egyensúlyban a megtermelt javakkal), ezt úgy hívják: a tőke szabad (értsd: kontrollálatlan) áramlása 4. a gazdagok "adóoptimalizálása" (offshore), olykor kormányzati segítséggel (pl. egykulcsos szja)
Akitlosz
2018. január 23. 22:32
"Ugyanakkor szerintük a jelenlegi gazdasági rendszer „a nők következetes kizsákmányolásán” alapul. Kevesebbet fizetnek nekik a férfiaknál" Hazugság. Semmi alapja nincsen. Ha meg lehetne csinálni azt, hogy a nőknek kevesebbet fizetnek ugyanazért az ugyanolyan munkáért, akkor csak nőket foglalkoztatnának a cégek és a férfiak munkanélküliek lennének. A munkáltatók nem a dolgozóik nemét fizetik, hanem a munkájukat. Az ilyen hamis statisztikák összeállítói egyszerűen nem azonos munkaköröket néznek, hanem például a férfi pilóták és az óvónők fizetéseit hasonlítják össze.
Akitlosz
2018. január 23. 22:27
"A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a Föld lakosságának szegényebb felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből." Mert csak eszetlenül szaporodnak, mint a sáskák, aztán ha már nem férnek el, akkor vándorútba kezdenek, hogy más országokat is lelegeljenek.
írmag
2018. január 23. 13:11
Így kell lopni, mert a lopott magántulajdont is védelmezi a törvény (nem erkölcsös, de (kitaláltan) törvényes módon. Apró unoka, a kurva ország miniszterelnök felesége nyilatkozata: „a gazdagok kötelessége, hogy adjanak, ha hozzájuk fordulnak segítségért”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!