Spiegel: Izrael, Amerika és az IMF ellen is kémkedett a német hírszerzés

2016. április 02. 16:20

Szövetséges országok mellett nemzetközi szervezetek és cégek ellen is kémkedett a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) – írja a Spiegel. A lehallgatások célpontjaként a lap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, amerikai, brit, belga és osztrák minisztériumokat, valamint az IMF-et, a NASA-t, az OPEC-t és az Airbust is felsorolja.

2016. április 02. 16:20

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, továbbá nyugati szövetségesek minisztériumai és nemzetközi szervezetek után is kémkedett a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) – tette közzé szombaton a Der Spiegel című német hetilap saját forrásokra hivatkozva, de nem nevezte meg, hogy a szóban forgó megfigyelések milyen időszakra estek. A cikk szerint a német hírszerzés különböző időszakokban lehallgatta az izraeli kormányfő irodáját, Ausztria és Belgium belügyminisztériumát, a brit védelmi minisztériumot, továbbá az Egyesült Államok külügyminisztériumát.

A BND vonatkozó feljegyzéseiben a megfigyelt intézmények között szerepel a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), csakúgy mint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai légierő. Lehallgatások célpontja volt az Eurocopter globális repülőgépgyártó vállalat és az EADS európai légiipari óriás (2014 óta Airbus Group) két külföldi kirendeltsége. Ez utóbbi kényes fejlemény – írja a SpiegelOnline –, miután eddig csak arról tudtak Németországban, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) fokozott érdeklődést tanúsított az említett két repülőgépgyártó iránt.    

A német külföldi hírszerzés lehallgatásaira vonatkozó információk annak a bizottságnak a munkája nyomán váltak ismertté, amelyet a Bundestag (a német parlament) állított fel az NSA Edward Snowden egykori alkalmazott által leleplezett, széleskörű adatgyűjtő programjának ügyének kivizsgálására. 

A SpiegelOnline hírportál tavaly októberben, két másik német sajtóorgánummal együtt, már beszámolt arról az értesülésről, amely szerint a BND baráti államok németországi nagykövetségei és uniós intézmények ellen is kémkedett a digitális kommunikáció megfigyelésére szolgáló rendszerei, adatbázisai révén, s ezt a tevékenységét még azután is folytatta, hogy Angela Merkel kancellár 2013 nyarán az NSA adatgyűjtésének német vonatkozásaival kapcsolatban leszögezte, hogy a barátok közötti kémkedés elfogadhatatlan.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. április 03. 13:17
...majd mikor az eredeti tervhez képest kezelhetetlen lett a helyzet... Merthogy nem oldódott meg Görögország, Ukrajna és itt a migráns csapás Törökországgal súlyosbítva. Egyiket sem tudta Merkel megoldani, pedig utazgatott eleget. Valószínűleg annál is súlyosabb e helyzet,ahogy a közönség látja, mert éppen most jönnek az amcsik a tankjaikkal? Mcsoda véletlen!
Kopa
2016. április 03. 07:49
Az IS ilyenkor úgy érzi magát, mintha hájjal kenegetnék.
Pál Pusztai
2016. április 02. 22:35
Most mi ebben a hír? Minden hírszerzés mindenki ellen kémkedik. Azért hírszerzés.
Csikasz
2016. április 02. 20:51
Nem hiszem. Kizárt, hogy a német állam szervezetei a német nemzet érdekeit képviselné. Biztos csak azután kutakodtak, hogy milyen kávét kérnek a zsidók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!