Lassít az olajkitermelésen Oroszország és Szaúd-Arábia

2016. április 13. 08:37

Mivel az olajtúltermelés miatt folyamatosan rekord alacsonyan van az olaj ára, Oroszország és Szaúd-Arábia az olajtermelés csökkentéséről állapodott meg. Ez segíthetne a megtépázott költségvetésű olajállamoknak. Az olajembargó alól nemrég felszabadult Irán viszont nem akar csatlakozni a kezdeményezéshez.

2016. április 13. 08:37

Oroszország és Szaúd-Arábia kedden megállapodott az olajtermelés befagyasztásáról – írja az Index az MTI-re hivatkozva. A két ország megállapodása után visszaállhatnak az év eleji kitermelési szintre. Ezzel visszafoghatják a jelenlegi túltermelést, ami rekord alacsonyan tartja a kőolaj hordónkénti árát.

Eddig Szaúd-Arábia öntötte az olajat a piacra, ami felborította a viszonyokat. Az egyre alacsonyabb ár miatt egyre több olajat bányásztak, ez viszont tovább csökkentette a felvásárlási árat. Egy éve az OPEC és azon kívüli országok találkozóján éppen Szaúd-Arábia fúrta meg a termelés befagyasztását. 

A mostani megállapodásnak keresztbe tehet Irán, amely 2016 elején szabadult fel az olajkereskedelmét érintő nemzetközi szankcióktól. A világ ötödik legnagyobb kitermelője egyelőre nem akar csatlakozni a befagyasztásról szóló egyezséghez. Irán olajipari minisztere, Bijan Zanganeh korábban kijelentette, hogy országa nem, hogy nem állna le a bányászattal, de napi négymillió hordóra növelné a termelését – írja az Index. 

A legjelentősebb olajtermelő országok képviselői április 17-én – a várakozások szerint 15 ország – Dohában gyűlnek majd össze, hogy megpróbáljanak megállapodni a kitermelés stabilizálását. Február közepén ugyanitt Szaúd-Arábia, Katar, Venezuela és Oroszország kifejezte készségét, hogy 2016-ban a januári szinten tartja termelését, ha a többi olajtermelő hatalom is csatlakozik hozzájuk.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. április 17. 08:21
Irán tudja kleine fische, gute fische
bunko_jobbos
2016. április 13. 09:47
Ez egy kockázatos játék. Mármint nekik. Ha csökkentik a kitermelést, egyből csökken a bevételük. De hosszabb távon nő az olajár, tehát visszaemelkedik a bevételük. De -ezt az időszakot ki kell bírni, -végig hinni benne, hogy ki kell tartani -ha bárki feladja közben, borul a terv. nekünk persze rossz lenne, úgyhogy fájjon a fejük nekik emiatt, van nekünk más bajunk is.
kamasuka
2016. április 13. 08:56
Iránba pedig a magyar borok. :)
KannibálTatárÚr
2016. április 13. 08:52
Ha az olajkitermelők felére csökkentenék a termelést, az olaj ára megnégyszereződne, az ő bevételük megduplázódna, a nyereségük pedig legalább megnégyszereződne. Szerencsénkre nem tudnak számolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!