Die Zeit: Brutálisan visszaesett az orosz hadiipari export

2023. április 09. 10:23

Magyarország és Lengyelország közben gőzerővel fegyverkezik.

2023. április 09. 10:23
null

A Die Zeit német lap arról ír, hogy Kelet-Európában Magyarország és Lengyelország fegyverkezik a leggyorsabban és legerőteljesebben az utóbbi időben, amiben a magyar kormány főleg a német fegyvergyárakra támaszkodik: a Rheinmetallra és a Krauss-Maffei-Wegmannra.

Hozzáteszik: a Scholz-kormány adatai alapján 2023 első negyedévében

a német hatóságok a legtöbb fegyverkiviteli engedélyt magyar megrendelőknek állították ki,

mintegy 765 milliárd euróért. Emlékeztetnek: a háború óta jó néhány ország igencsak megemelte katonai kiadásait, amiből a fegyvergyártók profitálnak. Átalakult a hadfelszerelések piaca is.

A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet megállapította: az utóbbi öt évben 50 százalékkal többet költöttek az úgynevezett nagy fegyverekre, mint az azt megelőző fél évtizedben. Az orosz hadiipar exportja ugyanakkor 31 százalékkal visszaesett, írják, ami folytatódik. Szerintük az orosz gyárak még az ország saját szükségletre sem tudnak elég rakéták és lőszert előállítani.

Úgy vélik, az orosz cégek helyét dél-koreai, izraeli, francia és kínai vetélytársak vették át,

ugyanakkor exportőrből jelentős fegyverimportőr lett Ukrajna. Min kiderül, az ukránoknál többet többet csak Katar és India fordít harceszközökre. Az USA részesedése a katonai kivitelből 40 százalékra nőtt 33 százalékról, Kína pedig csaknem egynegyedet mondhat magáénak, írja a német lap.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NZoltán
2023. április 09. 12:34
Ebben mi a hír? Háborúban állnak és természetesen szükségszerű, hogy most mindent maguknak gyártanak. Üzletelni, majd a béke megkötése után lehet, fognak is, a megszerzett és kipróbált tapasztalatok felhasználásával. Ne búsúly, sajnos fegyverre ezután is, mindig lesz kereslet !
monuskaroly
2023. április 09. 12:25
Ez a hír csak az ukránoknak lehet érdekes, mert amit nem adnak el a ruszkik, azt megkapják ők, ajándékba.
Kivűlálló
2023. április 09. 12:03
"Die Zeit: Brutálisan visszaesett az orosz hadiipari export" Persze, hogy vissza, háborúban állnak! Várjuk meg majd a háború végét...! Akkor fognak látszani az eredmények és nem most! A "Die Zeit" meg inkább azzal foglalkozzon, hogy Németországban mekkora a szar, nem pedig az oroszokkal!
stug
2023. április 09. 11:55
A muszka fegyverexportnak az elmúlt egy éves reklámkampány kifejezetten jót tett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!