Az Erasmus ma még elérhető Magyarországon

2023. január 12. 21:31

Teljes meglepetés volt, hogy kint mennyire szuper interaktív minden óra.

2023. január 12. 21:31
null
Cseh Katalin
Cseh Katalin

„Már két magyar egyetemen is megfordultam, mielőtt a Rotterdami Egyetemen tanultam volna, mégis teljes meglepetés volt, hogy kint mennyire szuper interaktív minden óra, milyen pörgősek és élénkek a viták, és mennyire gyakorlatias az oktatás.

Nagy élmény volt megtapasztalni, és önbizalmat is adott, hogy sokkal több felelősséget bíztak ránk, sokkal nagyobb volt a mozgásterünk. Az előadások alatt például folyamatosan lehetett kérdezni a tanárt - először, bevallom, furcsa is volt, hogy állandóan hozzászóltak az osztálytársaim az órához. A légkört teljesen átjárta, hogy az egyetemen szeretik a diákokat, bíznak bennük, a jövő vezetőit látják bennük, az életre készítenek fel mindenkit.

Rengeteg lehetőség volt szakmai gyakorlatra, az egyetem szorosan együttműködött cégekkel, vállalkozásokkal és a kormányzattal is - nagyon praktikusan már a munka világára, az életre készítettek fel minket.

Ráadásul az egyetem udvarán volt egy óriási napelempark, amely a városnak adta át a megtermelt áramot - én itt láttam először ilyet.

Egy ilyen, túlzás nélkül egy életre meghatározó lehetőség - az Erasmus - ma még elérhető Magyarországon. A kormány viszont az egyetemek alapítványokba szervezésével, és azok átláthatatlan, kormánytagokat eltartó fenntartásával ezt kockáztatja.

A Momentum Mozgalommal követeljük, hogy a kormány:

  • Azonnal távolítsa el a pártpolitikusokat az egyetemek vezető testületeiből!
  • A kiszervezett felsőoktatási intézményeket helyezze vissza állami fenntartásba!
  • Számolja fel az egyetemeket fenntartó alapítványokat!

Normatív alapú, transzparens finanszírozási rendszert kell kialakítani a felsőoktatásban!”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de France
2023. január 13. 17:29
Érdektelen amit mondasz: levegőbe beszélsz, miközben én linkemmel bizonyítom, kikből áll Nyugaton az egyetemi alapítványok vezetősége, milyen forrásokból gazdálkodnak : NEM kormánypárti politikusokból és NEM közpénzből. Egy alapítvány (fondation, foundation) lényege hogy finanszírozását a privát szektor biztosítja, nem a KÖZPÉNZ. És hogy ott nem kormánypárti politikusok ülnek, másodállásban, zsíros juttatásért. Nincs problémám felfedni az ellenzék hibáit, ellenben a Fidesz tagokkal, akik a kormányt tévedhetetlennek látják. Ami egy bizonyos típusú társadalmat idéz fel, ahol a kritika nem engedélyezett, sőt hazaárulásnak számít... https://www.legifrance.gouv.fr/codes/section_lc/LEGITEXT000006071191/LEGISCTA000027867154/
KBA98
2023. január 13. 17:25
ribanc
Házam Hazája
2023. január 13. 16:30
Netán ez is vemhes? A barinő legalább már megellett, neki lehet egy pici beleszólása, de inkább vigye most külföldre a kis fattyát.
Aerion
2023. január 13. 16:27
Lehet, hogy a büdös lábrücskeivel írta egy a faszbuk bejegyzést. Legalábbis, a szaga olyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!