Rendkívüli: Óriásit, majdnem 2 százalékpontot emelt az alapkamaton a jegybank

2022. június 28. 14:23

Az MNB monetáris tanácsa keddi ülésén 7,75 százalékra növelte a jegybanki alapkamatot.

2022. június 28. 14:23
null

Hatalmas mértékű kamatemelésről döntött az MNB monetáris tanácsa kedden: 7,75 százalékra növelte a jegybanki alapkamatot. A lépés hatására a napközben 400-401 forint/eurós szintről azonnal a 397-es szintre erősödött a forint, majd negyed háromra visszatért a kereskedés 399 közelébe.

A kamatememlés részletei

Fotó: MNB.hu
Fotó: MNB.hu

Sebestyén Géza: Szükséges és helyes lépés volt

Az, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa megemelte az alapkamatot, várható és helyes lépés volt, hiszen a magas infláció ezt szükségessé tette. A mértéke, a 185 bázispont azonban kicsit több, mint amire a szakértők számítottak – mondta el a Mandinernek a Mathias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyének a vezetője.

Sebestyén Géza szerint a lépés hűteni fogja a magyar gazdaságot, a hitelkamat növekedése visszafogja a beruházásokat

– bár a kamatstop ezt mérsékelni fogja –, a betéti kamatok emelkedése pedig megnöveli a megtakarításokat.

Több európai ország is hasonló módszerrel próbálkozott

A közgazdász szerint hasonló módszerekkel próbálkoznak azok az európai országok is – többek között Lengyelország, Csehország, Románia –, amelyek nem váltották le a saját valutájukat, de a magyar jegybank sokkal aktívabb és bátrabb döntéseket hozott az elmúlt hónapokban ebben az ügyben.

Igazából a balti államok sorsa az érdekes, ahol euró van, és hatalmas az infláció – még a magyar is jóval meghaladja –, hiszen az Európai Központi Bank továbbra sem változtat a nulla százalékos kamatlábon, amely komoly problémákat jelenthet – mondta Sebestyén Géza.

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandrarabo
2022. június 28. 18:40
A dollár ma nagyot erősödött és az elvitte ennek a hatását
jánosbácsi
2022. június 28. 18:06
Jobban járt volna a Fidesz, ha elvesztette volna a választást, most minden szart az ellenzék nyakába lehetett volna önteni . Orbán Viktor meg fehér birkán több millió birka kíséretében belovagolt volna Budpestre, hogy rendbe tegye azt a gazdasági katasztrófát amit ő okozott.
BlancoAgilon38
2022. június 28. 17:44
Mocskos szarházi.
budapesti
2022. június 28. 17:22
Van olyan, hogy kamatstop. Az egyes kereskedelmi bankok haszna - vagy hitelezési kedve - csökkenhet, nem az egyének fizetési kötelezettsége fog nőni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!