Sürgető probléma a nemzetállamok léte

2021. november 25. 09:19

Az uniócentrikusság a visegrádi együttműködés mellékvágányra helyezését jelenti. Interjú.

2021. november 25. 09:19
null
Václav Klaus

„Fiala új külpolitikai kabinetének jelöltjei erős Európa-párti orientációra utalnak. Egyikük a közelmúltban néhány szkeptikus megjegyzést tett a V4-ekkel kapcsolatban, másikuk, a külügyminiszter-jelölt pedig egy radikális baloldali politikai mozgalom tagja. Ez a választás milyen üzenetet tartalmaz Lengyelország és Magyarország számára?

Ez az új kormány lesz a leginkább Európa-párti, pontosabban uniópárti mindazon kormányok közül, amelyek a szabadságunk három évtizede alatt alakultak nálunk. Nincs benne semmi fékezőerő az uniónak az egyes tagállamok intézkedéseibe való, gyorsan növekedő beavatkozási hajlamával szemben. Már a választások utáni első napon felhívtam a figyelmet arra, hogy az uniócentrikusság a visegrádi együttműködés mellékvágányra helyezését jelenti. Attól tartok, hogy a V4 lesz az októberi választásaink egyik áldozata. Első pillantásra ez nem fog látszani, marad a retorika, formailag minden folytatódik, de valójában minőségi változás várható. Félek a külügyminiszteri poszt jelöltjének szerepétől, a Kalózok párt tagjától. A Kalózokat kormánykoalícióba fogadni teljességgel felelőtlenség. A párt neve nem véletlen.

Az előző kormány idején a V4 kétpólusú megközelítésének lehettünk tanúi. Egyrészt itt volt Andrej Babis miniszterelnök, aki a V4-projekt támogatója volt, és szoros kapcsolatot ápolt az Orbán-kormánnyal. Másrészt a pártjából származtak olyan politikusok is, mint például Vera Jourová vagy Tomás Petrícek külügyminiszter, akik az ellenkező irányba húztak. Megismétlődhet ez a helyzet Petr Fiala alatt?

Nem tudok elképzelni egy teljesen megosztott kormánykoalíciót, amelynek egységes politikája lenne minden kérdésben, így ebben is. A próbatétel az lesz, hogy az új kormány megtartja-e Vera Jourovát európai képviselőjének. Hacsak valami el nem kerülte a figyelmemet, erről még senki nem nyilatkozott.”

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2021. november 25. 17:40
Igaza van: "...a nemzetállam tömeges, kivülről szervezett, migráció általi lebontása ..." reális veszély!
Akitlosz
2021. november 25. 17:18
A V4 sohasem volt erős, szoros projekt. Csak laza, a semminél több, de prioritása egyik országban sem volt a V4-nek a nemzetközi kapcsolatokban. Az EU, a NATO mindegyiknek fontosabb, mint a V4. Meg az is, hogy a német autógyárak hozzájuk települjenek és ne a maradék V3-ba.
Coccothraustes
2021. november 25. 12:49
Nemzetállamok nélkül szervilis, szuverenitásukat vesztett országok lesznek az EU tagállamok.
Héja
2021. november 25. 11:47
Klaus épp a túltolt európaiság ellen szólt, a V4-ek mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!