Miért van szükség a nemzeti konzervativizmusra?

2021. november 15. 18:20

Hogyan vált a piac Marx kiszolgálójává, hogyan szítja a baloldal a társadalmi szétszakadást, és hogyan lehet újra megtalálni az egyensúlyt? Cristopher DeMuth Wall Street Journalban megjelent cikkének szemléje!

2021. november 15. 18:20
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Hosszú cikket írt Cristopher DeMuth, a Hudson Institute kutatója a Wall Street Journal hasábjaira, Miért van szüksége Amerikának a nemzeti konzervativizmusra? címmel.

Cikke szerint a progresszívek sokszor hivatkoznak arra, hogy elveiket még nem próbálták ki, de ez az érv már elavult. A káosz az amerikai határon, a gyilkosságok a korábban békés városokban, a gyermekek politikai indoktrinációja jelenleg is zajlik.

Ez a nemzeti konzervatívok kezére játszik,

a kérdés csak az, mi is a kiút Amerika számára.

A konzervatívok korábban egy levegőt szívtak a liberálisokkal, egyet tudtak érteni bizonyos reformokkal, és sok eredményt hozott a pártokon felüli együttműködés. „Manapság viszont a fő kihívás az agresszív, felemelkedő radikális baloldal.” A woke baloldal nem a közös múltra épít, hanem fejjel lefelé fordítja a világot, instabilitást kreál.

1968-ban a demokrata polgármesterek a rendőrség oldalán voltak a zavargókkal szemben. 2020-ban a zavargók oldalán vannak. Tavaly a demokraták nem csak elutasították Tim Scott szenátor rendőrségi reformjait, de támadták és kigúnyolták őt. Ma már támadnak minden demokratát, aki nem forradalmi összegű büdzsékben gondolkodik. A kompromisszum szót nem ismerik.

Amikor egy kétpárti rendszerben a baloldalt elragadja a radikalizmus, az ösztönös konzervatív mérsékeltség eredménytelen, néha egyenesen ellentétes eredményt szül. A szerző a megoldást a kimondottan nemzeti jellegű konzervativizmusban látja. Érve, hogy a baloldal szinte minden politikája az amerikai nemzetet ássa alá: ilyenek a nyitott határok, a szuverenitás átadása nemzetközi bürokratáknak, a csoportidentitásokat erősítése az állampolgárság helyett, a közös kultúra és az átlagember lenézése, az energia terén való önellátás eldobása, a nemzeti történelem megalázása és az eladósodás.

A baloldal a múltban még nacionalista volt, de ma már Biden elveti a nacionalizmust.

„A változás oka, hogy a mai progresszívok a teljes emberiség bajnokaiként tekintenek magukra, és a nemzetre primitív múzeumi darabként tekintenek, amely akadályozza az emberiség törekvéseit és hátráltatja a globális megoldásokat. A progresszívek az elesetteket a rendszerszintű privilégiumok foglyainak tartják, mely a nemzet tradícióiba és intézményeibe van ágyazva.” 

A nemzeti konzervatívok viszont értik, hogy ezek romantikus szédelgések – írja a szerző. A nemzetek évszázadok alatt, szervesen fejlődtek ki. Az ember természetesen szociális lény, és a nemzetek megtalálták, hogyan lehet különböző csoportidentitásokat szélesebb szövetséggé alakítani. A polgárok megértik, hogy biztonságuk és szabadságuk a nemzeten és annak tökéletlen intézményein múlnak. Ez nagy előnyt ad a konzervatívoknak. Bár a család, a vallás és a lokalitás gyengébb, mint régebben volt, de az amerikaiak még mindig hazafiasak.

Ha megértik, hogy a progresszivizmus nem energetikus idealizmus, hanem a nemzeti szétesés programja, már előbbre vagyunk

– véli a szerző.

A szerző azt a stratégiát javasolja, hogy az egyes ügyeket a nagyobb, nemzeti stabilitást aláásó programok részeként mutassák be. Jó példa szerinte a kritikai fajelmélet és a választható nemi identitás oktatása az iskolákban. Sok amerikai anya csak akkor figyel oda az ilyen ügyekre, amikor az már a gyerekeiket érinti. Pedig itt többről van szó, ez a család, a szülőség és a vallás csökkenő területét mutatja.

A kritizálástól a nemzeti újjáépítésig való út a konzervativizmust nem egyszerű gondolati iskolává, hanem politikai mozgalommá teszi. Nem csak szellemi ellenfeleink tévedései érdekelnek, de polgártársaink helyzete is. Ez vezet a munkásosztálybeli amerikaiak ügyéhez, akiket a nemzeti diskurzus eddig figyelmen kívül hagyott – írja a szerző. Ugyanúgy foglalkozni kell az afroamerikaiak ügyeivel, akik szegény, erőszakos környéken élnek.

Ha az elit széttépné a nemzetet, akkor a konzervatívoknak össze kell fognia azt.

A szerző szerint a nemzeti konzervativizmus sokat merít korábbi mozgalmakból, mint a huszadik századi konzervativizmus, a neokonzervativizmus, a libertarianizmus és az alkotmányos originalizmus. Olyan neokonok, mint Daniel Patrick Moynihan, Irving Kristol és James Q. Wilson már évtizedek óta megjósolták a család és a vallás gyengülését, és figyelmeztettek, hogy politikai káosz lesz a vége. De ma kevesen ismerik ezeket a szerzőket, illetve a konzervativizmus megkövesedett, sokan karrierként kezelték. A konzervativizmus nem reagált elég gyorsan, és a marxista radikalizmus betegsége a nyakunkon van – írja a szerző.

DeMuth magát szabadpiaci emberként azonosítja, de nem támogatta azokat a szélsőségeket, akik szerint nincsen Isten vagy társadalom. Ő olyan köztes területet keresett, ahol a szabadság erénnyel, a piac társadalommal társul. Ezt a szerző empirikus libertarianizmusnak nevezi. Szerinte Adam Smith-t követve szükség lehet állami beavatkozásra, de csak akkor, ha alaposan megvizsgáltuk annak szükségességét. A szerző eközben belátja, hogy

a kormány a szabadság egyik megóvója, de ellenfele is tud lenni. 

„A piac és társadalom, a szabadság és erény kiegyensúlyozásának szükségességével nézünk szembe.” A szabad vállalkozás áldások forrása, de határokat és fegyelmezést igényel. A szabad piac a kulturális romlás lelkes támogatója lett, és olyan globális piacot hozott létre, ami árt a polgároknak. Ez főleg a modern technológia, nem pedig a politikai doktrínák eredménye, de politikai választ igényel. A nagy kérdés: hogyan változtathatja meg a kormány a társadalmakat, amiket óvnia kéne?

A szerző szerint a Facebookot és az egyéb tech óriásokat meg kell regulázni valamilyen módon. Ezen felül a szerző felsorol gazdasági területeket (kiberbiztonság), kulturális területeket (felsőoktatás), ahol Amerikának jobban kellene teljesítenie. Szemléletváltást javasol az elnök szerepével kapcsolatban, aki nem csak bürokrata, de a polgárok jólétének felelőse is.

Összességében úgy látja, hogy a nemzeti konzervativizmus, nem pedig a marxi progresszió korunk éllovasa. Adam Smith-t idézve zárja cikkét: sok megjavítani való van Amerikában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2021. november 16. 10:49
Csak egy példa, hogy mit műveltek a "haladárok"... https://www.magyarhirlap.hu/tudomany/20211116-a-kiraly-vegzetes-hibaja-karolyit-nevezte-ki-magyar-miniszterelnoknek Döbbenetes, hogy az a bizonyos saját létét is tagadó erő, milyen szervezetten tette tönkre a monarchiát... A megfelelő aljas, vagy (Károlyi esetében) idióta ügynökei révén.... (ld cikk a linken) Aztán most konstruál ergy új haladár brüsszeli monarchiát, amiben még több feszültség van, mint a K und K-ban volt, és aztán ha felépítette, eltakarítja az ellenzőket, amikor ezzel is megvan akkor pedig a brüsszeli királyságot is lerombolja, és az emberek visszazuhannak a jólétből (ahogy a monarchiában) és akár győztesek, akár a vesztesek közé vannak sorolva a szinielőadásban amit a médiájuk közvetít, mindenképpen felkopik az álluk, ahogy az közép európában megtörtént... Mindenki figyelmét felhívom, hogy tanuljon a VALÓDI történelemből, ismerje fel a valódi ellenséget, és ne nyaljuk be újra és újra sokadszor ugyanazt az aljas trükköt amivel lerabolják a világot... Ragaszkodjunk a múltunkhoz, ne dőljünk be minden haladár divatnak (amit persze mindíg az csinál aki a médiát birtokolja...) merjünk konzervatívok lenni...
meska
2021. november 15. 20:10
Igen, nemzeti konzervatívizmus kéne, de ez itt, amit látunk nepotista kleptokrácia.
Tóth Zoltán
2021. november 15. 20:04
Kezdjük onnan, hogy Orbán gyengén leplezett, dinasztikus (önjelölt royalista) célú, revízionista, fasiszta önkényének semmi köze semmiféle konszolidált politikai ideológiai oldalisághoz, s ekként számára csupán ideiglenes álca a konzervativizmus (melyet megelőzően is játszott már több szerepet, s mondhatnánk róla, hogy volt már minden, csak akasztott ember nem .... bár még lehet). Emiatt előre belátható, hogy - a mind betegebb személyiségéből impulziókat nyerő - éppen aktuális igényeit kielégítendő, hajlandó bármit elárulva hatalomra törni, s mások kíméletlen elnyomásával ahhoz a végsőkig ragaszkodni. Vagyis részéről ez az egész - momentán éppen - "nemzetiségieskedés" egy messziről virítóan átlátszó humbug, lényegét tekintve eleve értelmetlen, eredetileg és kizárólag önkényes politikai ambíciók indoklására kreált ostobaság. S felénk már nem kizárólag a fasiszta rezsim, hanem annak posványosban fetrengve kapitulált kamuellenzéke is harsány támogatója ezen bornírt parasztvakításnak - katasztrófa. Példának okáért, azon híres-neves "12 pont" egyike is régen megvalósult már az EU-tagságunkkal: "Unió Erdéllyel". Nem IV. Karesznak sikerült, nem is Horthy Mikikének, hanem "bandzsaszemüveges-öltönyös" európai parlamentereknek. Még ilyet! De hiszen erről is szól a globalizáció, tágabb értelemben az emberiség fejlődése: ! ! ! F O R R A D A L M A T ! ! ! S mindennek önző, kapzsi, sötétlelkű kerékkötői az olyan, tehetségtelenségüket, hitványságukat aljassággal kompenzáló, gátlástalan törtetők, mint például az önjelölt diktátorunk, Orbán Viktor. Számukra a háborúk kínálják - miként a történelem során annyiszor - a felemelkedés hullámát. Valamennyiünk (amennyiben ezt hagyjuk, megérdemelt) tragédiájára! Hivatkozva a korábbi kommentjeimre (zárásul néhány felsorolva), a revíziós háborúskodásban érdekelt, kontinensünk és régiónk pusztulásba terelésére készülő, egyúttal rég meghaladott, dinasztikus és monarchikus ábrándokat dédelgető, fasiszta magyar rezsim, totálisan félreértve a korszakos kihívást, melyet egy globálisan egységesülő-újraszerveződő emberiség létrejötte indokol, olyan értelmetlen katasztrófába hajszolja a saját népét, egyben szűkebb-tágabb régióját, amely könnyen történelmi léptéket is meghaladó tragédiába torkollhat. A rezsimünk felelősségteljes megfontoltságot élből elutasító, esztelen ámokfutását látva megállapítható: nagyon nagy a baj! (Megjegyzem, ideje lenne észrevenni - mégha ez a Karmelita Sasfészekben nem akaródzik tudatosulni -, hogy az "orbánizmusunkat" geopolitikai játszmák manipulálásában, ám a mi kárunkra, már rég kihasználják.) Európa mind rémisztőbben recseg-ropog, mélyülnek azon hasadékai, melyek mentén szétszakadhat. Nagy birodalmak születhetnek, mint mindig, tűzben-vérözönben, ám mi (a térségünk), hála a hitvány elitünknek, s persze legelsősorban önmagunknak köszönhetően, ezen "nagyok" közé szorulunk - ütközőzónának. A lovak szemét véresre korbácsolva, eszeveszett őrületben vágtatunk a szakadék felé! Orbán Viktor egy fasiszta diktátor - ki deklaráltan nem "honvédelemre", hanem hódításra készül! (Nem véletlenül fondorkodik a "balkáni lőporos hordó" körül, nem céltalanul mesterkedik Kárpátalján is ...) Csakis forradalommal lehet elűzni (ne dőljenek be az öléből tessék-lássék, "fékezett habzással" vakkantgató kamuellenzékének - BOJKOTT), de amennyiben késlekedünk, ő készségesen a háborújába vezet mindannyiunkat! Mindenki felelős mindenért, nincs kivétel – így gondolkozzanak! Az óra ketyeg ... (Kommentjeim itt: https://youtu.be/SdPB0TvxGAM + https://youtu.be/I1A6eDoqXdQ + https://azonnali.hu/cikk/20210514_kozep-europa-nyugaton-van + https://azonnali.hu/cikk/20210519_epp-a-legfontosabb-orosz-ugyben-engedi-el-a-szankciokat-joe-biden + https://mandiner.hu/cikk/20210414_az_amerikai_hirszerzes_kinat_tartja_a_legnagyobb_ellensegenek .) #vesszenazsarnok
Akitlosz
2021. november 15. 19:43
"A baloldal a múltban még nacionalista volt," Mikor? Soha az életben. "de ma már Biden elveti a nacionalizmust."" Ja, hogy ott, az a baloldal! A nacionalizmus csak náció kérdése. A szemita nacionalizmust nem veti el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!