„Covid-adót” vetne ki az EU az uniós mentőcsomag visszatörlesztésére

2020. szeptember 20. 12:05

Brüsszelben már megindult a gondolkodás arról, miképp történjen a tagországoknak nyújtott mentőcsomag törlesztése. A Krónikának nyilatkozó Winkler Gyula uniós képviselő szerint az erre vonatkozó jelenlegi tervek felelőtlenek és a következő nemzedékeket is eladósítanák.

2020. szeptember 20. 12:05

Hatalmas viták várhatóak a Krónikának nyilatkozó európai parlamenti képviselő szerint abból, hogy az EP új adókat vetne ki a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére kidolgozott megmentési csomagba foglalt hitel törlesztésére. Winkler Gyula erkölcsi kockázatot is emlegetett, hiszen a pénzösszegeket az országok ma használják fel, viszont a törlesztés 2028 és 2058 között zajlik majd: „Ma használjuk fel a pénzt, mert most van baj, de azt a következő nemzedék, a gyerekeink, unokáink fogják visszafizetni, tehát van egy erkölcsi kockázata. Csak akkor éri meg felvenni a hitelt, ha gazdasági szempontból azonnal hatásai lesznek: új munkahelyek jönnek létre, új infrastruktúra épül, megfinanszírozzuk a digitalizációt. Olyan intézkedéseket kell meghozni, melyek révén nem zuhanunk mélyebbre a válságba, hanem már jövő évben elkezdődik a kilábalás” – emelte ki. 

Hozzátette: „Az Európai Parlament most feldobott egy labdát. Minderről a következő években hatalmas viták lesznek, ám a folyamatot el kell kezdeni, hogy 2027-ig szülessen megoldás, és legyenek források, amiből törleszteni lehet a helyreállítási csomagra felvett kölcsönt.” 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2020. szeptember 20. 18:00
Nem kell új adó. Főleg nem összeurópai, főleg nem az EP beteg bagázsától. Nem kellene segély sem. Nyomtassanak eurót és legyen infláció. 2008 óta balfaszkodnak, még azt se heverték ki. Nekem sem tetszik az ötlet, de az új adó még rosszabb.
atila68
2020. szeptember 20. 17:23
Gondolom momentánosok sikítva kézzel-lábbal tiltakoznak.
Krupp Skya
2020. szeptember 20. 17:08
Csak az európai magyaroknak kell visszafizetni.
Akitlosz
2020. szeptember 20. 16:37
"Winkler Gyula erkölcsi kockázatot is emlegetett, hiszen a pénzösszegeket az országok ma használják fel, viszont a törlesztés 2028 és 2058 között zajlik majd:" S közben ugye nem lesz válság, se járvány többet? Egyre távolabbi jövendőt élnek fel most. A 2008-as válság hatásait sem voltak képesek elhárítani máig sem, most meg nem is gazdasági válság van, hanem járvány, de válságot csinálnak ebből is a politikusok. Van rá egy fogadásom, hogy 2058-ig SEM fizetik vissza. Mert addig sok víz lefolyik a lefolyón és a történelem nem ért véget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!