Az agyelszívás az egyik legégetőbb kérdésünk

2015. szeptember 03. 13:42

A tehetségelvándorlás Közép-Kelet-Európa egyik legégetőbb kérdése, és a folyamat nem csak egy absztrakt és rideg statisztikai számokba burkolt jelenség. Erről a témáról szervez konferenciát Budapesten, szeptember 12-13. között „Brain Drain Summer Conference 2015” címmel a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete (KÜMA) a Független Diákok Egyesülete (NZS) lengyel diákszervezettel együttműködve. Az esemény médiapartnere a Mandiner.

2015. szeptember 03. 13:42

A tehetségelvándorlás Közép-Kelet-Európa egyik legégetőbb kérdése. Az Európai Unióhoz való csatlakozás és a munkaerő mobilitásának növekedése egyre egyszerűbbé teszi, hogy e régió – köztük Magyarország – fiataljai nyugatra vándoroljanak jobb megélhetést, életkörülményeket és más kihívásokat keresve.

A folyamat nem csak egy absztrakt és rideg statisztikai számokba burkolt jelenség: az agyelszívás átalakítja, hogyan gondolkodunk a társadalomról, kezdve a családtól a kis helyi közösségeken, településeken át egészen országos, régiós szintig. Rányomja a bélyegét az egyes vállalkozások potenciáljára és sikerességére és átalakítja, hogyan szemléljük a tehetséggondozást és személyes fejlődést. Megváltoztatja, hogy hogyan látjuk magunkat, mint egyént, s azt is, hogy mit gondolunk magunkról, mint magyarról, európairól, emberről.

Ezeket a témákat és kérdéseket járják körbe a szeptember 12-13. közt megrendezésre kerülő „Brain Drain Summer Conference 2015” elnevezésű konferencián, amelyet a Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete (KÜMA) a Független Diákok Egyesülete (NZS) lengyel diákszervezettel közösen rendez, a Magyar-Lengyel Nem-kormányzati Együttműködési Program anyagi támogatásával.

A konferencia első napján az egyének és vállalkozások szintjén vizsgálják meg a folyamatot és következményeit, míg a második napon a tehetségelvándorlás országos és régiós szintű hatásait fogják elemezni. A délelőtti panelbeszélgetéseken magyar és lengyel szakértők fognak beszélgetni – a vita angol nyelven zajlik majd. A panelbeszélgetések után lehetőség lesz nézői kérdések feltevésére is.

A részletes program megtalálható a Facebookon.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet megtenni.

*

Brain Drain Summer Conference 2015

Időpont: szeptember 12-13.

Helyszín: Balassi Intézet (51 Somlói út, Budapest, 1016)

A Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete (KÜMA) a tudás – közösség – jövő hármas mottója köré épül föl. Célja, hogy külföldi tapasztalathoz juttasson minél több magyar fiatalt, hogy azt a későbbiekben hazatérve Magyarországon kamatoztassák.

A Brain Drain Summer Conference 2015 megrendezésével szeretnék elősegíteni a tudáselvándorlással kapcsolatos vitákat, megismerni a várható trendeket és az azokra adható válaszokat.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. szeptember 03. 21:48
Nem konferenciázni kell, hanem fizetést adni. Pénz beszél, kutya ugat. Akinek agya van, tud számolni, így magától értetődően inkább ott dolgozik, ahol ugyanazért a munkáért sokkal többet fizetnek.
Zokni
2015. szeptember 03. 17:11
"Az agyelszívás az egyik legégetőbb kérdésünk" - írják. De ezt ki mondja? A kormány mindenekelőtt az oktatást tette tönkre. Lehet, hogy EBBEN is érdekelt valahogy Mészáros (alias tudjuk ki...) az ásványvizes, sertésfeldolgozó, aszfaltozó, energetikai, légkondis, tejgyártó, dohány árusító, földművelő, stadion-, és kikötő építési, sportmenedzseri, és gondolom víz- gázszerelői bulikon keresztül?
szuszmusz
2015. szeptember 03. 14:36
Az agyelszívás tényleg baj, mert így csak a szélsőjobbos, képzetlen söpredék fog tenyészni az országban.
Vadjoe
2015. szeptember 03. 14:19
A gazdag országok elszívják a tehetségeseket a szegényebbektől. Mindig is így volt, mindig is így lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!