Gazdaságkutatók: Visszaesés is lehet jövőre

2011. december 16. 10:10

A Kopint-Tárki és a Századvég növekedést jósol, a GKI és a Pénzügykutató szerint csökkenni fog a GDP jövőre.

2011. december 16. 10:10

A kormány által jelzett 0,5 százalékosnál is gyengébb növekedést várnak a gazdaságkutatók jövő évi előrejelzéseikben. A Kopint-Tárki 0,3 százalékos gazdasági növekedést, a Pénzügykutató 0,7 százalékos visszaesést, a GKI Gazdaságkutató 1,5 százalékos GDP csökkenést prognosztizál jövőre. A Századvég Gazdaságkutató szerint jövőre 0,4 százalékkal nő a GDP.

A háztartások fogyasztása minden gazdaságkutató szerint visszaesik jövőre: a Kopint-Tárki szerint 1,0 százalékkal, a Pénzügykutató várakozása 1,4, a GKI előrejelzése 3,5 százalék. A Századvég 1,3 százalékos visszaesést vár. A Pénzügykutató szerint az idei szinten maradnak a beruházások, a GKI 4,0 százalékos, a Kopint-Tárki 5,0 százalékos visszaesést vár, a Századvég jövőre 3,5 százalékos csökkenéssel számol.

A nettó reálkeresetek a Kopint-Tárki szerint jövőre 1,5 százalékkal csökkennek, a Pénzügykutató 3,3 százalékos, a GKI 3,5 százalékos zsugorodást vár. Ebben az évben a nettó reálkeresetek 1,5-2,0 százalékkal nőnek. A munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzésük 10,9-11,0 százalék. A konjunktúrakutató intézetek 290, illetve 300 forintos átlagos euróárfolyamot várnak 2012-re, a kormány 299 forintos árfolyammal számol.

A GDP arányos államháztartási hiány jövő évi alakulására csak a GKI adott prognózist, ez 2,9 százalék, ami a kormány által vállalt 2,5 százalékos hiányt közelíti.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nomine
2011. december 16. 12:43
a sok barom lázadozónak üzenem, hogy a nagy franciaországba is recesszió lesz szóval a jó hír, hogy nem vagyunk egyedül a nagyonhülyék meg csámcsoghatnak azon, hogy ott is cigány és magyar a minelnök :DD
drieno
2011. december 16. 11:30
ballerkék miből fizetne valaki vissza bármilyen hitelt, ha nem abból a pénzből, amit megkeres? a magyar állam nincs abban a helyzetben, hogy a folyó bevételekből fedezze a folyó kiadásait, ezért van szüksége külső források bevonására 2008-ban ez a helyzet már odáig fajult, hogy azonnali segélyhez kellett folyamodniuk az elvtársaknak az IMF-EU csoporthoz a maszopos kollégák mindjárt ki is használták az alkalmat, és a következő kormányra testálták az örömöt, hogy a középtávú hitelt visszafizethesse a zorbánkormány pedig látva, mit örökölt, előbb megkísérelte az eu-val elfogadtatni, hogy elszálljon kicsit a választási év költségvetése - az ugye nem ment, a rahn elvtárs nem engedte erre jöttek a mindenféle különadók a nyereséges ágazatokban, amelyek vége és kivezetése valamiért megegyezik a böszme-féle hitel utolsó komoly részletének esedékességével... és még ezek a pénzek is kevesek, hála a nemzetközi pénzvilág élharcosainak, a hitelminősítőknek, amelyek ügyes minősítési politikájukkal az amerikai pénzügyi válságot sikerrel transzformálták az EU államok nyakába úgyhogy ezen előzmények ismeretében elmentek ti a náthás picsába hörögni, tán akkor kellett volna, amikor a böszme aszondta: " költségvetés köszöni, jól van"
drieno
2011. december 16. 10:43
a két negatív csapat az, akiknek a kárpótlást, a privatizációt, és a d219-böszme korszak remekbeszabott gazdaságpolitikájának megálmodóit köszönhetjük, sőt, stern elvtárs személyében még minisztert is adtak a hazának
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!