Nyerhetünk, de veszíthetünk is azzal, ha az amerikai cégek kiszervezik az innovációjukat

2019. augusztus 27. 08:54

Minden csak nézőpont kérdése.

2019. augusztus 27. 08:54
null
Timothy Taylor

„Az USA multicégei a tengerentúlra is kiterjesztik a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységüket, mely döntésről valószínűleg aszerint alkotunk véleményt, hogy a félig üres vagy a félig teli poharat látjuk...

A félig üres gondolkodásmód szerint, ha az amerikai cégek kiszervezik a tengerentúlra a K+F tevékenységüket, azzal veszélybe sodorják az USA technológiai vezető szerepét, mely az amerikai dolgozókat és az amerikai gazdaságot is negatívan fogja érinteni. Jogos az aggodalom, ugyanis az Egyesült Államokon kívül kifejlesztett technológiák kevesebb hasznot hoznak az USA gazdaságának, és nehezebb is levédetni a szellemi tulajdonnak járó védelemmel.

A félig teli válasz erre az, hogy a technológiai kiválóság központjai egyébként is kialakulóban vannak szerte a világon az amerikai cégek asszisztálása nélkül is. Ha az amerikai cégek lépést akarnak tartani a csúcstechnológiákkal, akkor világszerte együtt kell dolgozniuk a kutatókkal és a szakértőkkel, nem pedig elhatárolódni tőlük. Ráadásul, ha az amerikai multik K+F központokat létesítenek más országokban, azzal rákapcsolódhatnak az ottani ellátási láncokra és hozzáférhetnek a piacaikon lévő fogyasztókhoz.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik