A kapitalizmus megmenti a bolygónkat

2019. augusztus 07. 15:01

Ahogy az országok vagyonosodnak, egyre többet költenek környezetkímélő termékekre és szolgáltatásokra.

2019. augusztus 07. 15:01
null
Isaac Orr

Gyakran halljuk, hogy a kapitalizmus felelős a bolygónk pusztulásáért, és a környezetünk leépülését csak egy módon állíthatjuk meg – ha a kapitalista rendszert egy szocialista rendszerre cseréljük. Ezzel azonban nem is tévedhetnénk nagyobbat.

Ma egy olyan jelenségről fogunk beszélni, melyre gyakran hivatkoznak környezeti Kuznets-görbeként. Az egész ötletet alátámasztó elmélet három lépésben foglalható össze:

1. Amikor egy gazdaság iparosodás előtt áll, és túlnyomórészt a mezőgazdaság dominálja, akkor a környezet még többnyire tiszta és ipari szennyezőanyagoktól mentes.

2. Ahogy a gazdaság fejlődik és az iparosodás útjára lép, úgy a környezet is mindinkább szennyeződik és a természeti erőforrások is kimerülnek.

3. Ezután viszont, ahogy az ábra is mutatja, a környezet újra egyre tisztábbá válik. Ahogy halad a gazdasági növekedés, úgy az emberek a bevételeiket a környezetük rendbetételére kezdik költeni, mely tisztább vizeket és jobb minőségű levegőt eredményez. Az emberek ráébrednek, hogy mennyi mindent adhat nekik a természet.

A lenti ábra bemutatja, hogy működik a Kuznets-görbe a valóságban. Ahogy az országok vagyonosodnak és az embereket egyre kevésbé a puszta túlélés foglalkoztatja, úgy egyre többet költenek környezetkímélő termékekre és szolgáltatásokra. Pont ezért lesz tisztább és nem szennyezettebb a környezetünk, ha kiállunk a gazdasági növekedésre épülő keretek mellett.

A környezeti Kuznets-görbe. Az egy főre eső jövedelem emelkedésével eljutunk egy pontra, ahol a környezet állapota felértékelődik, és többet költünk annak fejlesztésére.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NagyLaci
2019. december 25. 15:15
"Az egy főre eső jövedelem emelkedésével eljutunk egy pontra, ahol a környezet állapota felértékelődik, és többet költünk annak fejlesztésére." Meg arra a pontra, hogy a környezetet szennyező Kínában gyártatnak mindent. Így globálisan sajnos a fejlett országok csak annyit tesznek, hogy mások országában környezetszennyeznek. Képmutató idiotizmus.
brekker
2019. szeptember 11. 22:54
Nyilván ez csak a saját devizás adósságokra vonatkozik, a devizaadósságokra valamiféle nemzetközi kiegyenlítő mechanizmus kellene, államközi egyezmények alapján, nem pedig a mostani helyzet, hogy össze-vissza rángatják egy külföldi devizában eladósodott ország devizaárfolyamát a spekulánsok. Hálistennek mi ebből kimásztunk.
sors
2019. szeptember 11. 22:46
Nem hinném, hogy valóban javul a környezet állapota a fejlettségi szint előretörésével. Inkább többet költenek erre a célra és a környezetvédelemre, mindezzel együtt is nő azonban az egy főre eső CO2 kibocsátás, hamarabb fogy el a biokapacitás.
brekker
2019. szeptember 11. 22:43
"Valami változásra lesz szükség" Újra meg kell engedni az államoknak a pénzkibocsátást, a hitelezést pedig magánbankok és magánügyfelek közötti területre kell visszaszorítani, ahol nem olyan nagy probléma, ha valamelyik becsődöl. Az állami adósságok léte okozza a folyamatos növekedési kényszert és GDP fétist. Az állami adósságok egyszerúen és inflációmentesen megszüntethetőek, ha lejáratkor az állami jegybank kinyomtatja a megfelelő összeget, ahelyett, hogy újabb adósságokat vállalna. Bónuszként a kamatok is visszaállnának normálisabb szintre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik