A magas bér egyenlő a magas termelékenységgel

2019. július 29. 11:08

A magas jövedelmű országok dolgozóinak bére többnyire csak úgy tud emelkedni, ha minél szabadabban kereskednek más országokkal, különösen az alacsony jövedelműekkel.

2019. július 29. 11:08
null
Donald J. Boudreaux

„Nem véletlen, hogy az USA-ban és más magas jövedelmű országokban magasabbak a bérek, mint az alacsony jövedelmű országokban. Ez annak köszönhető, hogy a magas jövedelmű országokban a dolgozók termelékenysége megelőzi az alacsony jövedelmű országok dolgozóinak termelékenységét. (...)

Ez a termelékenységbeli különbség annak köszönhető, hogy a magas jövedelmű országok alkalmazottai képzettebbek, és olyan tényezők segítik a munkájukat, melyek az alacsony jövedelmű országokban nem állnak rendelkezésre – például gépek széles választéka és egyéb tőkejavak, de említhetjük a fejlett és jól kiépült infrastruktúrát is. Ráadásul a magas jövedelmű országok dolgozói olyan társadalomban élhetnek, melyben a bizalom szintje is magas. A magas bizalom – a folyamatos ellenőrzés, a lopás és korrupció költségeinek csökkentésével – tovább növeli az alkalmazottak munkájának értékét.

Magyarán a »magas jövedelmű dolgozók« és a »magas termelékenységű dolgozók« kifejezés szinonimák. A magas jövedelmű országok és az alacsony jövedelmű országok közti egyre szabadabb kereskedelem nemhogy nem csökkenti a magas jövedelmű országok termelékenységét, hanem még növeli is azt. Sőt, a magas jövedelmű országok dolgozóinak bére többnyire csak úgy tud emelkedni, ha minél szabadabban kereskednek más országokkal, különösen az alacsony jövedelműekkel.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. szeptember 16. 10:42
Ott az állam hatékonyabb, nem az emberek.
gacsat
2019. szeptember 16. 10:40
Magyarul ők azért gazdagok, mert mások szegények.
istvánkeve
2019. szeptember 02. 13:58
Talán nem kellene ilyen messzire kalandozni: Mennyi a szüléskor adandó hálapénz Györben vagy Kecskeméten és mennyi Jászladányon ? Erre várnám azt a statisztikát, amit magukat közgazdásznak, vagy szociologusoknak valló embereknek kellett volna már régóta elkészíteni!
baoo
2019. augusztus 30. 23:44
Bármit is láttál, a tények azt mutatják, hogy No-ban 1 óra munka több értéket termel, mint Mo-on. Nyilván nem a melós miatt, és nyilván nem minden cégnél, de átlagban igen. Emiatt a cég többet tud fizetni az alkalmazottaknak. Tehát a termelékenység növekedése miatt többet tud fizetni, de vajon többet is fizet-e? Igen, mert szeretné megtartani a kiképzett, bevált kollégákat, esetleg a jó üzlet miatt bővülni is szeretne, és új kollégákat szeretne megszerezni. Abban egyetértünk, hogy fordítva is működik a dolog. A bérek emelkedése, a munkaerő drágulása, a vele való spórolásra készteti a cégeket. Vagyis kevesebb munkával törekszenek ugyanazt előállítani, így nő a termelékenység.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik