Ki teremt értéket a gazdaságban?

2018. október 17. 21:39

Elon Musk nem csak ötmilliárd dollárt kapott az amerikai kormánytól; cégei, a SpaceX és a Tesla a NASA és az Energiaügyi Minisztérium munkájára épülnek.

2018. október 17. 21:39
Mariana Mazzucato

A gazdasági növekedéshez jól működő pénzügyi szektor kell, amely a rövid helyett a hosszú távú beruházásokat támogatja. Mégis Európában csak 2016-ban vezették be a pénzügyi tranzakciós adót és az úgynevezett türelmes finanszírozás a legtöbb helyen alig létezik. Ennek eredménye, hogy a monetáris lazítás keretében a gazdaságba pumpált pénz a bankokban köt ki.

A rövid távú gondolkodás alapvető félreértéseket tükröz az állam gazdasági szerepéről. A válság utáni konszenzussal szemben, az aktív, stratégiai állami beruházások kritikus fontosságúak a gazdasági növekedéshez. Nem véletlen, hogy minden nagy technológiai forradalmat – a gyógyászat, a számítástechnika vagy az energia terén – a kormányzatok tettek lehetővé, mint legelső befektetők.

Romantikus képet teremtünk az innovatív iparágakban működő magánszereplők köré, elfelejtve, hogy mennyire az állami beruházásoktól függ a tevékenységük. Elon Musk például nem csak ötmilliárd dollárt kapott az amerikai kormánytól; cégei, a SpaceX és a Tesla a NASA és az Energiaügyi Minisztérium munkájára épülnek.

A népszerű feltevés az, hogy az állam csak segíti a jólét teremtését (és újraosztja a megtermelt javakat), de nem maga teremti a jólétet. Az üzleti vezetők viszont termelő gazdasági szereplők – egyesek ezzel igazolják a növekvő egyenlőtlenségeket. Mivel a cégek (gyakran kockázatos) tevékenysége jólétet és munkahelyeket teremt, vezetőik magas jövedelmet érdemelnek. Az efféle feltevések vezetnek a szabadalmakkal való visszaélésekhez, amelyek az elmúlt évtizedekben már gátolták, nem pedig ösztönözték az innovációt, mivel a szabadalompárti bíróságok túl széles körű használatukat tették lehetővé.

Ha ezek a feltevések igazak lennének, az adókedvezmények növelnék az üzleti beruházásokat. Ehelyett ezek az ösztönzők, például az amerikai, 2017 decemberi vállalati adócsökkentések csupán a kormányzati bevételeket csökkentik, miközben a cégeket rekordnagyságú profithoz segítik, de alig növelik a magánberuházásokat. (...)

Ezek a tapasztalatok szembenállnak a közgazdasági elméletek történetében ismert marginális forradalommal, amely a klasszikus munkaérték-elméletet cserélte le a piaci árakra épülő modern, szubjektív értékelméletre. (...)

Ez az elmélet alátámasztja az egyenlőtlenségek létezése melletti érvet, miszerint az, aki sokat keres, minden bizonnyal sok értéket is teremt. A Goldman Sachs vezére, Lloyd Blankfein vette a bátorságot, hogy 2009-ben, csak egy évvel a válság után – amelyhez bankja is nagyban hozzájárult – úgy nyilatkozzon, hogy az alkalmazottai »az egész világon a legtermelékenyebbek«.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CaroleYoung
2018. november 20. 08:27
A legjobb online munkahelyek ..... Az otthoni online otthoni vállalkozásokat kínáló cég hetente több, mint 9576 dollárt kereshet, röviddel több órányi munka után. Csatlakozzon hozzánk, és látogasson el honlapunkra további részletekért ... Így kezdtem ... >>>>>> http://www.Money47.Com
CaroleYoung
2018. november 20. 08:27
A legjobb online munkahelyek ..... Az otthoni online otthoni vállalkozásokat kínáló cég hetente több, mint 9576 dollárt kereshet, röviddel több órányi munka után. Csatlakozzon hozzánk, és látogasson el honlapunkra további részletekért ... Így kezdtem ... >>>>>> http://www.Money47.Com
Kup Lung
2018. november 11. 11:20
Nagyon csak papírban gondolkozol. Holott gyakorlati oldala is van. ---- Hát ha nem oszlik el egyenletesebben (tőkejövedelem száguld a munkajövedelemhez képest) akkor olyan jelenség lesz ami el is kezdődött és politikai vonzata is lett egyből (pl Trump): Az alsó középosztály elszegényedik és mivel nincs pénze önmaga kimaradt oktatását sem tudja fedezni hogy visszakerüljön a digitális világ munkaerő piacára . Amíg volt munkahelye nem tudta képezni magát amikor meg már nincs munkahely de ideje lenne akkor meg pénze nincs !!! ----- A probléma ráadásul konjuktúrában is fennáll már . De persze most már egy sor kérdést felvet hogy hogyan lehetne visszaosztani nekik valahogy . Már ez is probléma. Hogyan lehetne tőkeelvonást csinálni a túl ügyesen vagyonhalmozóktól ? Hogy közben a többletteljesítményes előnye meg mégis megmaradjon . Hogy lehet ezt most már belőni ? Ugyanis nem a felső középosztályról van itt szó , hanem a szupergazdagok 1%-áról . ---- Ezen folynak diskurzusok mert persze tudják hogy nagy gond . Akkora hogy önmagában az oktatás sem indítja be már a jövedelemkiegyenlítődést (Nobel díjas mutatta ki : Krugman, javaslom elméletének elolvasását ) . ---- Sőt ott tart a dolog ami jelzi a probléma nagyságát (még hogy nem probléma !) hogy az öröklési szabályokhoz való hozzányúlást is be akarják hozni a megoldásba egyesek csak a szupergazdagoknál ami meg demokrácia deficit lenne :) De természetesen kézzelfoghatóbb , gyorsabb eszközök is vannak :az adózási szabályok . ---- Én a profit megosztását a munkavállalókkal tartanám a legjobb megoldásnak régebbi e témájú agyalgásokon átrágva magam . --- Szóval a jövedelemkiegyenlítődés problematikája bekopogott de ahogy első koomnentembe jeleztem agyalnak rajta de nem mernek hozzányúlni . nehogy még nagyobb galibát okozzanak . Így viszont nő a probléma halmaz . Itt tartunk .
gross
2018. november 11. 11:18
Mazzucato sokat ír a kutatás- és innovációpolitika és -finanszírozás reformjáról. A misszió-vezérelte kutatás most az egyik fő témája. Brüsszelben meg különféle európai fővárosokban is meg szokták hallgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik