A nemzetállamok korszaka még messze nem ért véget

2018. augusztus 14. 23:20

A klasszikus közgazdaságtan szerint a recept az állam szerepének csökkentése, a reguláció visszavágása és adócsökkentés.

2018. augusztus 14. 23:20
Tóth András

„Az Orbán-korszak az Amerika (FED) és az EU (ECB) által generált, állami eszközökkel támogatott fellendülés gyermeke. Nemcsak Magyaroszágon, hanem Nyugaton is a sosem látott alacsony kamatlábak, az állam növekvő politikai és gazdasági szerepvállalása az oka a fellendülésnek. Eddig könnyen ment, mert az Orbán-kormány erős állam koncepciója beleillett a nyugati világ trendjébe. Ugyan nálunk nem következett be az állam nagyarányú adósságnövelése, mint tőlünk nyugatra, de ezt az tette lehetővé, hogy a gazdaság méretéhez képes óriási mennyiségű nyugati pénz áramlott be EU-s támogatások formájában. A különbség sokkal inkább az erőteljes retorikában volt, s abban, hogy nálunk olyan területeken is terjeszkedett az állam, ami tőlünk nyugatra nem szokás, vagy nem illik.

A FED kamatemelési ciklusa annak a jele: a nyugati világ leghosszabb fellendülése a végéhez közeledik. Bármikor bekövetkezhet az új pénzügyi válság. 1929 és 2008 adósságválságát egyaránt az okozta, hogy a korábbi mesterségesen alacsony tartott kamatokat a FED elkezdte felemelni. Magyarország esetében további két válságtényező is súlyosbítja a helyzetet: a fiatalok tömeges kivándorlása egy elöregedő és csökkenő lakosságú országban, és az európai fejlesztési pénzek várható jelentős csökkenése.

A kormányzás most kezdődik. Várható az EU-s források csökkenése, az emelkedő kamatkörnyezetben fontossá válik a beruházások hatékonysága. A versenyképesség növelése az adóteher csökkentését követeli meg, az öregedő lakosság azonban az állami jóléti kiadások növelését igényli. Talán még van pár évünk az újabb nagy válságig. A klasszikus közgazdaságtan szerint a recept az állam szerepének csökkentése, a reguláció visszavágása és adócsökkentés.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felsatan
2019. március 11. 12:14
te azt hiszed, másutt nincs áfa, meg jövedéki adó? :D :D
csuszka
2018. október 21. 22:03
" a recept az állam szerepének csökkentése, a reguláció visszavágása és adócsökkentés.” Egyébként mintha az Orbán-kormány most valami ilyesmit próbálna meg végrehajtani: megígérték, hogy csökkentik a SZJA-t és a szociális hozzájárulási adót, alkalmazottakat bocsátanak el a közszférából és eltörlik az állami támogatást az ltp-kre.
istvánkeve
2018. szeptember 24. 17:43
Örülnék, ha Tóth András egy részletes elemzést írna a TARGET2 szaldók körüli gazdasági tartalmakról és a hamarosan 1000 Milliárdos német jegybanki követelés kiegyenlítési problémáiról.
kortárs
2018. szeptember 24. 17:42
Minden nap. :) Közben csúcson a növekedésünk, eu élmezőnyénhez tartozunk. Ráadásul Trump olyan sikeres gazdaságpolitikát folytat, ami hatására naponta jelent be történelmi sikereket. De a libsikomcsik csak reménykednek, hogy visszajön az ő nyomorult világuk.. Dehát ahhoz nekik kellene kormányozni. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik