Hazánk számára elsősorban az európai növekedés lelassulása jelenthet kockázatot

2018. augusztus 14. 23:20

Jó hír számunkra, hogy a visegrádi négyek növekedése nagyobb volt az átlagnál az utóbbi időben. Ez persze természetes, hiszen alacsonyabb szintről indultunk. Interjú.

2018. augusztus 14. 23:20
Szapáry György

„A felsorolt bizonytalansági tényezők közül melyek érintik a leginkább Magyarországot?

Minket a legérzékenyebben az alacsony európai növekedés érintene, mert exportunk jelentős része az Unióba irányul és a külföldi beruházások nagy része is onnan származik. Az alacsony növekedést pedig leginkább a Brexit, a kereskedelmi háború, egy esetleges bankkrízis, illetve a kamatemelés következtében felfutó költségvetési hiányok és annak megszorításokat eredményező hatása befolyásolhatja.

Külön-külön talán egyik tényező sem váltana ki világválságot, de ha időben és térben egyszerre fejtik ki hatásukat, az halmozottan hat a bizonytalanságra.

Közismert, hogy a közgazdasági modellek nagyon rosszul tudják felmérni a bizonytalanság makrogazdasági hatásait, mivel egyes szereplők, mint például a pénzügyi spekulánsok gyorsan, mások viszont, mint például a beruházók, akik hosszú távra terveznek, ha kivárnak, annak negatív hatása csak jóval később jelentkezik.

Talán az egyik leghosszabb ideje tartó gazdasági felívelés korszakát éljük meg 2009 óta. Lehet látni, mikor lesz ennek vége?

Tudni kell, hogy a legtöbb ország még csak pár éve érte el a válság előtti egy főre jutó GDP szintjét. Lényeges, hogy a visszaesés alatt a termelési kapacitások nem épültek le teljesen, ezért kevesebb beruházással is újra lehetett indítani a termelést. Jó hír számunkra, hogy a visegrádi négyek növekedése nagyobb volt az átlagnál az utóbbi időben. Ez persze természetes, hiszen alacsonyabb szintről indultunk.

Mit lehet tenni az esetleges újabb visszaesés elhárítása érdekében?

A magyar gazdaság makrogazdasági fundamentumai jók, de figyelni kell arra, hogy az eladósodás mértéke is csökkenjen, mert bizalmatlanság idején az elemzők és a pénzügyi befektetők az adósságrátára figyelnek, s a 72 százalék körüli GDP-arányos magyar ráta még mindig kiugróan magas. Vannak persze jóval magasabbak is, hiszen Portugáliában ez a mutató 123 százalék, míg Olaszországban 131, Görögországban pedig 178 százalékon áll. Pontosan az ilyen tetemes államadósságok lehetnek egy potenciális válság forrása az emelkedő kamatok következtében.

Jó hír, hogy az adósságunk devizaarányát sikerült nagyon alacsony szintre letornásznunk. Az adósság úgy csökkenthető, hogy a növekedés mellett mérsékli a kormány a költségvetési hiányt. Örömteli, hogy erősödik a bankrendszerünk a kormány és a jegybank összehangolt intézkedéseinek köszönhetően.

Közben persze a gazdaságunk versenyképességét kell javítanunk, mert csak ez teremtheti meg a tartós növekedés feltételeit. Számos helyről érkeztek javaslatok ezen a téren, de itt ki kell emelni az MNB munkatársai által készített kiemelkedő versenyképességi tanulmányokat is.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2018. október 22. 17:50
Szelektíven olvasol: sérülékenység, ott a kulcsszó. Sajnos.
istvánkeve
2018. szeptember 21. 20:55
". . .az európai integráció terén a három legfontosabb dolog már megvalósult: megvalósult az áruk, a szolgáltatások és a munkaerö egységes piaca, valamint a töke szabad mozgása, megszületett a közös pénz, valamint létrejött a schengeni határrendszer." Rendkivül becsülöm az interjút, de nagy tisztelettel megkérdezném Szapáry Györgyöt: - kik fizetik az egységes munkaeröpiac árát ? - mi lenne a megadóztatott tökemozgások hátránya ? - mit gondol, túl fogja élni az Euro müködési mechanizmusának az összeomlását ? - a schengeni határrendszerröl nem kérdezem, mert ez az övön aluli kérdések csoportja. Kívánom, hogy adjon Neki a Teremtö hosszú életet jó egészségben!!!!!!
Óbor Dezső
2018. augusztus 22. 16:27
Most lehet megint ajvékolni ballibsik....ismerünk benneteket ami az országnak jó, az nektek rossz....xar lehet így élni.....
Valodi
2018. augusztus 16. 00:50
"Hazánk számára elsősorban az európai növekedés lelassulása jelenthet kockázatot" ....no meg ez: "Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter – derült ki a Hivatalos Értesítő keddi számából. A közlemény szerint a belügyminiszter a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az ország egészére vonatkozó vízhiány megállapításánál a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatait és a hidrometerológiai előrejelzéseket vette figyelembe." Pintér Sándor meg a vízgazdálkodás - kontra Ángyán József meg a kádárkolbász!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik