Így változtatta meg a neoliberalizmus a világot

2018. augusztus 14. 23:29

A nagy állami szektor nem a személyes szabadság ellentéte: valójában épp ez lehet képes fenntartani a szabadságot.

2018. augusztus 14. 23:29
Patrick Iber

„A tőke elsőbbsége a neoliberalizmusban azt jelenti, hogy a válságok költségeit a szegények fizetik meg, például a jóléti állam és a közszolgáltatások visszavágása miatt, annak ellenére, hogy a válságot nem a szegények okozták. Még a Nemzetközi Valutaalap is, amely megszorításokat követelt az adósságválságok miatt a nyolcvanas években, már elismeri, hogy néhány neoliberális gondolatot túlértékeltünk. Ezért már megfogalmazzák, hogy a növekvő egyenlőtlenség káros »a növekedés szintjére és fenntarthatóságára nézve«. Hasonlóképp, a közgazdászok többsége is továbblépett a neoliberális elvektől, elismerve, hogy számos különböző módon működhet egy egészséges gazdaság. Dani Rodrik rámutat, hogy a gazdag országokban a közszféra mérete a GDP 33-tól közel 60 százalékáig terjed. A nagy állami szektor nem a személyes szabadság ellentéte: valójában épp ez lehet képes fenntartani a szabadságot.

A neoliberalizmus figyelmen kívül hagyja, hogy egy látszólag semleges szabályokkal működő világban is fennmaradnának hatalmi egyenlőtlenségek. Amikor a tőke nagyobb szabadsággal rendelkezik mint az emberek, akkor biztosra vehető a komoly demokratikus deficitek kialakulása. Lehet, hogy a szavazók erős jóléti államot kívánnának, de megszorításokat kapnak ehelyett. Számos országban, köztük az Egyesült Államokban, a pénz politikai hatalma olyan karddal ruházza fel a koncentrált vagyonok tulajdonosait, amelyet folyamatosan a demokrácia torkának szegezhetnek.” 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2018. november 06. 16:13
Jó reggelt! Persze ezért lekommunistáznak majd a mélyen toleránsdemokraták.
Óbor Dezső
2018. október 19. 12:10
.....bizony igaz beszéd....ezért kritizálják a magyar gazdaság politikát ....Matolcsit, és Vargát....Orbán viktort meg patás ördögnek tartják, mert jól lavírozik a nagytőke és az ország érdeke között....a neoliberálisok meg a bolsik is pokolra kívánják....viszont az idő Őt igazolja...ütik is érte rendesen....
Esvány
2018. szeptember 29. 13:48
Ritka nagy önző barom lehetsz, ha nem ismered (el) a társadalmi szolidaritás és a közteherviselés fogalmát! Mindamellett tudatlan is, mert nem a Fidesz kormány lopta el a manyup pénzt, hanem a Horn-kormány lopta ki azt az állami nyugdíjkasszából és privatizélte el. Matolcsyék csak visszatették oda, ahová való. Ha magánnyugdíjat akarsz, akkor fizess az önkéntes nyugdíjpénztárba. Az állam még támogat is ...
yanoo
2018. szeptember 21. 07:34
Tegnap jöttem haza a külföldi nyaralásomból.Kiírtam magam ezzel a demokratikus magyarok közösségéből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik