MNB: Júliusban emelkedtek az inflációs alapmutatók

2018. augusztus 08. 17:25

Júliusban emelkedtek az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott, jegybank által számított mutatók. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a KSH adatközlése után megjelent elemzés kiemelte, hogy az infláció 0,3 százalékpontos júliusi emelkedését az üzemanyagok és az iparcikkek árindexének növekedése magyarázza.

2018. augusztus 08. 17:25
null

Az értékelés emlékeztet arra, hogy a júniusi Inflációs jelentés prognózisa szerint az infláció az olajár-emelkedés hatására átmenetileg enyhén meghaladja a 3 százalékot, ugyanakkor 2019 közepére éri el fenntarthatóan a 3 százalékos célt.

Az MNB számításai szerint az indirekt adóktól megtisztított maginfláció mutatója harmadik hónapja emelkedik és tavaly szeptember óta a legmagasabb szintet érte el 2,4 százalékon. A keresletérzékeny termékek inflációja júliusban már ötödik hónapja emelkedett, de szintén tavaly augusztus óta először ugrott egyszerre 0,2 százalékpontot, amivel 2,3 százalékra emelkedett. A ritkán változó árú termékek inflációja 0,3 százalékponttal 2,7 százalékosra ugrott júliusban. 

Júliusban emelkedett az üzemanyagok hozzájárulása inflációhoz, míg az élelmiszerek és a keresletérzékeny termékek az előző hónaphoz hasonló mértékben befolyásolták az infláció alakulását – állapították meg a jegybank szakértői. 

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest emelkedtek. Az áremelkedést főként az új személygépkocsik árának emelkedése magyarázza. A termékkör árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja – tették hozzá. 

Júliusban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek. Az árak emelkedését elsősorban a belföldi üdülés árának emelkedése magyarázza.

A feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított és adószűrt árai egyaránt emelkedtek júliusban. Az áremelkedést elsősorban a feldolgozott hústermékek, a tej és tejtermékek, illetve a friss zöldség- és gyümölcsárak növekedésével magyaráz az MNB.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. november 07. 21:24
Na ezért volt sokkal értelmesebb a GATT és WTO előtti világ, amikor egy szuverén országon belül tényleg volt értelme annak, hogy piacgazdaság. Aki külföldi különlegességre vágyott, az is megvehette, vámmal terhelten. Ami zavaró, hogy egybeesik a globalizáció kiépülése a szocializmus lebontásával. Ezért innen úgy látszik, mintha a világgazdaság mai működése lenne a természetes, pedig ezt a rendszert csak azután kényszerítették rá a világra, miután látható volt a szocialista rendszer összeomlása.
qwrtzq
2018. november 07. 21:24
hát pedig kevés olyan dolog van, ami ilyen közel lenne a tökéletes versenyhez, mint a tojás inkább az a kérdés, hogy milyen jogon 3000 forint egy havi mobil előfizetés, ami 500 forintjába került a szolgáltatónak
kérdés
2018. augusztus 15. 09:33
Na, ez az igazán érdekes jelenség a kispiaci kereskedelemben. Déli végeken lakom, háztáji tojást veszek. kereken harminc forint volt tavaly egy darab ára. A németeknél beütött, vagy inkább kiütött tavaly a tojásfertőzöttség a szennyezett tisztítószerek miatt, tömeges tojásmegsemmisítésre került sor, de minket nem érintett a fertőzöttség ..... erre a déli végeken az összes kiskereskedő, őstermelő, nagytermelő kapásból 45 forintra vitte föl a darabárat pár napon belül. Meg is kérdeztem a kereskedőt, hogy beijedtek a magyar tikok, s kevesebbet tojnak, vagy mi van, hogy ekkorát ugrottak egyik napról a másikra az árak? De csak bambán nézett rám, hogy ennyi az ára, mert a németeknél is fölment. Ennyit az infláció racionális okairól.
noMores
2018. augusztus 15. 09:32
Én azt hittem, Soros miatt van! Vagy nem? Mostanában minden miatta van. A hőség is. Meg a beteg rokonukat éhbérért otthonápolók tüntetése is. Meg a politikusok fizetésének emelése is. Ja, az nem, bocs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik