A kapitalizmus önmagában monopolisztikus

2018. július 02. 14:01

A tőketulajdonosok és a vállalatok a gazdaság többi részét adóztatják. Interjú.

2018. július 02. 14:01
Glen Weyl

„Ön amellett érvel, hogy nem az automatizáció, a globalizáció, vagy bármi más a »valódi ellenségünk«, hanem a piaci erő. 

A piaci erő annak a módja, ahogy a tőketulajdonosok és a vállalatok a gazdaság többi részét adóztatják. Ez alapvetően nem különbözik attól, amikor a kormány adókat vet ki a munkaerőre, hogy a kormányzati programokat finanszírozza. A kínálatoldali közgazdászok éveken át azt mondták, hogy ez lelassítaná a gazdasági növekedést. A piaci erővel ugyanez a helyzet: az árak emelése és a bérek csökkentése azért, hogy a tulajdonosoknak több jusson.

Mindig amikor megadóztatunk valamit, csökkentjük az adóztatott cselekvés előfordulását a gazdaságban. Ez nagyon egyszerű és összhangban áll a Thatcher és Reagan által elmesélt történettel, kivéve, hogy ők megfeledkeztek a vállalatok adóztatási képességéről. Mert nem csak a kormányzat adóztathat, hanem a vállalatok is. Ennek egy módja amit a cikkünkben említünk az, ahogyan a nagy befektetési cégek koordinálták a teljes vállalati gazdaságot, hogy csökkentsék a versenyt. Egy másik út annak módja volt, ahogyan a vállalatok piaci túlerőt szereztek a munkaerővel szemben, és ezt arra használták, hogy csökkentsék a béreket és kivezessék az embereket a munkapiacról.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. október 22. 20:21
Bolond kommunista. A tőkések nem adóztatnak. Mégis van pénzük. Az állam adóztat. Mégis végletesen el van adósodva. Nem azoktól kell jobban tartani, akik értenek a pénzhez. Hanem azoktól, akik nem értenek hozzá, de hatalmuk van.
Himalája
2018. szeptember 08. 18:29
"A tőkések nem adóztatnak. Mégis van pénzük. Az állam adóztat. Mégis végletesen el van adósodva." A dolgok összefüggnek. Ha az állam ÁFÁ-t növel, az emberek kénytelenek többet dolgozni hogy megéljenek. Ez pedig profitlehetőség a cégek számára, mert többen akarnak többet dolgozni a magasabb árak miatt. Ilyenkor persze nagy a nyomás rájuk is, de amennyiben kibírják, a profit az állam AFA emeléséből náluk is jelentkezhet, persze csak akkor, ha a termelés exportorientált, termékeiket nem a belső piacokon értékesítik. Ha az állam nem tudna adóztatni, nem tudna eladósodni sem. Senki nem hitelezne egy olyan államnak, melynek nincs bevétele. Ha az állam csak úgy emelhetne adót, ha arra népszavazással a néptől engedélyt kéne kérnie, akkor csak akkora lehetne az államadósság, amekkora az adóbevétele. Ennél többet senki nem hitelezne. De mivelhogy az állam szükség szerint bármikor emelheti az adókat, úgy az államadósság is nagyobb lehet, mint amekkora az állam éppen aktuális adójövedelmének nagysága. Mert ha ez az éppen aktuális adójövedelem kevésnek bizonyul, akkor az adókat az állam egyszerűen csak megemeli.
fogas paduc
2018. augusztus 13. 08:22
Csak az a baj, hogy a nagy hal az államokat is feleszi.
xoltan
2018. július 31. 20:11
Nagyon erdekes cikk. Sok erdekes gondolat. Persze nemelyik kicsit tul meredek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik