A közvélemény túl sokat követel a közgazdászoktól

2018. június 20. 09:14

Bár a közgazdaságtan kevesebb, mint egy tudomány, másképp nézve több is annál.

2018. június 20. 09:14
Maurice Obstfeld

„Már nem számolom, hogy hányszor kérdezték meg tőlem újságírók: »Miért kellene bármit elhinnünk önnek, amikor tévedett azzal kapcsolatban is, hogy __?« Sajnos sok lehetőség van a hiányzó rész kitöltésére és a közgazdaságtan néhány kritikája megalapozott. Mégis, ahogy fontos nem túlbecsülni, amire a közgazdaságtan képes, az is fontos, hogy ne becsüljük alul azt. A közgazdaságtan távol áll az egzakt tudománytól. Ki várná olyan globális események sikeres előrejelzését, amelyek körülbelül ötmilliárd munkaképes korú ember egyéni cselekvésein múlnak, nem említve a természeti és az emberek által okozott katasztrófákat? Másrészt a közgazdaságtan eszközöket nyújt ahhoz, hogy megértsük, és bizonyos mértékig formáljuk ezeket az eseményeket. Bár a közgazdaságtan kevesebb, mint egy tudomány, másképp nézve több is annál. Lehet, hogy a közgazdászok átka, hogy vizsgálataikat nem egyszerűsíthetik le technikai rutingyakorlatokra – mint például a fogorvoslásban, Keynes példájával élve. De ez teszi rendkívül érdekessé a közgazdaságtant, és teremt teret a folyamatos fejlődésre.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GéKI
2018. augusztus 15. 15:36
Nem! - A közgazdaság többet képzel magáról mint amennyit valójában nyújtani tud, a gazdaságnak. Egyes közgazdászok pedig kifejezetten fölényesen és arrogánsan nyilatkoznak, és "tudományos tényként" kezelnek ellenőrizhetetlen hipotéziseket. Ebben nagyon is hasonlítanak a finnugristákhoz. :)
kortárs
2018. augusztus 15. 15:35
Csak ennek az információnak kellene látszania is a közgazdászok arcán, amikor embereket, népeket, cégeket, politikusokat bírálnak, kioktatnak! (És valljuk be, ez a rövid gondolatsor épp elég bizonyíték, hogy ne tekintsük a közgazdaságtant és semelyik más társadalomtudományt sem tudománynak a szó modern értelmében. Sőt a marxistákat (sorosistákat) közülük mint leprást kerülni is kell!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik