Kimutatták, hogy a földrengéseket túlélő japán férfiak többet szerencsejátékoznak

2018. június 20. 09:18

Japán kutatók megvizsgálták, hogy a 2011-es nagy japán földrengést követően hogyan változott meg az emberek hozzáállása a kockázatokhoz és veszélyekhez.

2018. június 20. 09:18
null

Az eredmény meglepő: azok a férfiak, akik nagyobb intenzitású rengéseket éltek át, később jobban tűrték a kockázatot. Érdekesség, hogy a hatás nem múlt el, és még öt évvel később is csaknem ugyanakkora volt, mint egy évvel a földrengést követően. A kutatók ki tudták zárni, hogy a férfiak kockázattűrésének növekedését a katasztrófa hatására megszűnő munkahelyek okozták. 

Az is kiderült, hogy a nagyobb intenzitású földrengést átélő férfiak körében megsokasodtak a szerencsejátékosok, hiszen az ő preferenciáikat a földrengések átalakították.

A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a nőknél viszont semmi nem változott a földrengés hatására.

Az eredmény már csak azért is érdekes, mert a főáramú közgazdaságtan sok esetben azt feltételezi, hogy a kockázattűrés egy rögzített, nem változó tulajdonság. Most azonban kiderült, hogy külső környezeti hatások még ezt is megváltoztathatják. Márpedig a jövőben egyre több környezeti katasztrófára számíthatunk a fejlett világban is, ami minden bizonnyal megváltoztatja majd a viselkedésünket.

A pszichológiai irodalom szerint egyébként a negatív sokkokra adott érzelmi válaszok, például a félelem és a harag, megváltoztatják a kockázattűrést is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. január 04. 20:41
Japán kutatók felzárkóztak a brit tudósok mögé.
Akitlosz
2018. június 26. 17:14
A szerencsejátékipar szervezi a földrengéseket is.
annamanna
2018. június 26. 17:14
Soros. Mi mást lehet erre mondani.
annamanna
2018. június 26. 17:14
A 9/11-es katasztrófa után kilenc hónappal feltűnően sok gyerek született. Az amerikaiak másként reagálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik