Francia miniszter: Nekünk európaiaknak kell kiválasztanunk, hogy kivel szeretnénk kereskedni

2018. június 20. 09:03

A francia vállalatok többsége nem maradhat Iránban a visszaállított amerikai szankciók miatt – mondta kedden Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.

2018. június 20. 09:03
null

„Ezek a cégek nem maradhatnak a perzsa államban, miután valakinek ki kell fizetnie nekik az Iránban gyártott vagy oda szállított áruk ellenértékét, de nem tudják őket kifizetni, mert nincs olyan szuverén és autonóm európai pénzügyi szervezet, amely megvédhetné őket” – hívta fel a figyelmet a francia miniszter a BFM francia hírtelevízióban. 

Szuverén európai pénzügyi intézményeket kell létrehoznunk, amelyek pénzügyi csatornákat nyújtanak Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország, illetve a világ bármelyik más országa között, miután nekünk európaiaknak kell szabadon és szuverén módon kiválasztanunk, hogy kivel szeretnénk kereskedni” – hangsúlyozta Le Maire. 

Számos európai vállalat rendelkezik nagyobb üzleti érdekeltséggel az Egyesült Államokban. Elemzők szerint gyakorlatilag lehetetlen megvédeni a multinacionális vállalatokat az amerikai intézkedések külföldön, illetve külföldiekkel szemben történő érvényesítésének joggyakorlatával szemben, mivel a nagybankok az amerikai pénzügyi rendszerhez kapcsolódnak dollárban denominált tranzakcióik következtében. 

Le Maire kijelentette, hogy az európai vállalatoknak, amelyek Iránhoz hasonló, azaz amerikai szankciókkal sújtott külföldi országokban akarnak befektetni, Európán belül kellene forrásokat találniuk, semmint amerikai bankokban vagy amerikai dollár bevonásával.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán elleni büntetőintézkedéseket. Így 90, illetve 180 nap múlva ismét érvényes lesz az atomalkuban feloldott összes, Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó szankció, ha csak addig nem sikerül új megállapodást kidolgozni. A szerződés többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, illetve az Európai Unió viszont az egyezmény érvényben tartására törekszik, mivel a kereskedelmi kapcsolatok fenntartásával látják biztosítottnak az iráni nukleáris fegyverkezés megelőzését.

Az Egyesült Államok nem lehet a világ gazdasági csendőre, de az amerikai elnök láthatóan mégis úgy döntött, hogy magára veszi ezt a szerepet. Nekünk viszont meg kell találnunk az eszközöket ahhoz, hogy ne legyünk ennek a döntésnek az áldozatai”  fogalmazott a francia miniszter. 

Több francia nagyvállalat már bejelentette, hogy el fogja hagyni Iránt, köztük a Peugeot, a Citroen, a DS és az Opel autómárkákat gyártó Peugeot cégcsoport, amely tavaly 444 600 járművet adott el Iránban. A Total olajipari cég is jelezte, hogy a 2017 júliusban megkezdett projektjeit nem tervezi hosszú távra, hacsak nem sikerül külön engedélyt kapnia az amerikai hatóságoktól. Carlos Ghosn, a Renault elnöke viszont a múlt héten azt közölte, hogy az autógyár nem vonul ki a perzsa országból.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ValamiFantázadús
2018. június 23. 13:10
De zavarja, épp mostanában kardoskodott az EU hadsereg mellett Makron
bakafánt
2018. június 22. 16:28
A francia miniszter szerint az európaiaknak kell kiválsztania,hogy kivel kereskednek,de hogy kivel éljenek együtt,abba nem szólhatnak bele!Ez kurva jó!A világ összes tetvét,szarát,szemetjét ránk zúdítják,de a kereskedés szabadsága a fontos!
Berecskereki
2018. június 22. 16:27
Szuverén európai pénzügyi intézményeket kell létrehoznunk, amelyek pénzügyi csatornákat nyújtanak Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország, illetve a világ bármelyik más országa között, miután nekünk európaiaknak kell szabadon és szuverén módon kiválasztanunk, hogy kivel szeretnénk kereskedni” – hangsúlyozta Le Maire. Csak azt kapják ezek az országok az USA-tól, amit ők tesznek a Közép-Keleti uniós országokkal.
Kup Lung
2018. június 20. 16:41
Több mint 1 hónapos hír . ---- Egyébként azért tud lenni az USA a világ gazdasági csendőre mert a világ csendőre ! ---- Ez utóbbi amíg nem zavarja a csigazabálót addig felesleges itt okoskodni . Az Érdekeit tűzzel-vassal is tudja védeni . Nemcsak bankokkal :) Mindkettő kell hozzá !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik