Felgyorsíthatja-e az erős béremelkedés az inflációt?

2018. június 20. 09:27

A folyamat tehát megindult, az infláció gyorsul, és rövidesen el is éri a jegybanki célt, ami 3 százalék. Igen ám, de miért állna meg ott?

2018. június 20. 09:27
Fellegi Tamás

„A folyamat tehát megindult, az infláció gyorsul, és rövidesen el is éri a jegybanki célt, ami 3 százalék. Igen ám, de miért állna meg ott? A béremelkedés továbbra is 10 százalék fölött marad a kényszerű felzárkózási folyamat miatt, a vásárlóerő meredeken növekszik, a munkaerőhiány viszont még jó darabig nem csökken. Az áremelés feltételei adottak, és miután a kereskedők ás szolgáltatók költségei is meredeken nőnek a munkaerő drágulása miatt, próbálják ezt érvényesíteni az árakban, és most már tudják is.

 Így az infláció nem feltétlenül áll meg a 3 százalékos szintnél, hanem könnyedén túlléphet rajta. Éves 10 százalék fölötti béremelkedésnél simán felszaladhat 5 százalék fölé is, még akkor is, ha fegyelmezett az ország költségvetése. Ekkor a folyamat már tulajdonképpen egy kvázi-forintfelértékelődéssé alakul: mind az árszint, mind a bérszint közeledik fejlett európai országok szintjéhez, a bérszínvonal szerencsére sokkal gyorsabban.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. szeptember 27. 14:25
Most ez az új libsi mantra, felbeszélni az inflációt és a jegybanki kamatot.
Kopa
2018. szeptember 27. 14:25
Bokros bezzeg megoldaná: -nincs az a béremelés amit ne tudnék elinflálni
Akitlosz
2018. szeptember 25. 01:56
"Felgyorsíthatja-e az erős béremelkedés az inflációt?" Az ugyan nem. És nem csak azért nem, mert nem is létezik "erős béremelkedés". Hanem azért sem, mert a pénzt az állam és a bankok hozzák létre a semmiből. A munkáltatók tehát nem tudnak a semmiből pénzt teremteni, nekik dolgozniuk, dolgoztatniuk kell a pénzért, ezért nem tudnak többet fizetni az általuk megkeresett pénznél. Az állam hatásköre a pénzrontás, az akkora, amekkorát nem szégyell az állam és hát nem az a szégyenlős fajta. Infláció tehát azért van, mert az állam és a bankok folyamatosan és szándékosan rontja a pénzt, mert nekik abból anyagi hasznuk van mindenki más rovására.
Akitlosz
2018. július 04. 21:29
"Felgyorsíthatja-e az erős béremelkedés az inflációt?" Nem. Az inflációt az állam és a bankok csinálják. A béreket pénzből fizetik, de a pénzt nem a cégek teremtik, hanem az állam és a bankok, tehát a munkabérek nem tudnak inflációt okozni. Az inflációt az okozza, hogy az állam és a bankok fedezetlen többletpénzt hoznak forgalomba, így a több pénz miatt nőnek az árak. Az különben sem jelent valós béremelést, ha közben infláció van. 30-40-szer akkorák a fizetések, mint az 1980-as években. Ez ám a hű de komoly béremelés! Á dehogy! A gazdaság béke időben NEM TUD INFLÁCIÓT CSINÁLNI. Az inflációt a pénz urai csinálják a fedezetlen pénzkibocsátással, amiből nekik anyagi hasznuk van. Simán tudnak inflációt csinálni bércsökkentés mellett is. Sőt az infláció önmagában már reálbércsökkenést jelent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik