Amerika megint a tűzzel játszik? A legrosszabb pillanatban engedik hosszú pórázra a bankokat

2018. június 20. 09:30

A szabályok lazítása ugyanoda vezethet, ami a 2008-as válságot is okozta.

2018. június 20. 09:30
Facsinay Kinga

„A tervezett változtatásokat öt szabályozó hatóságnak – köztük a Fed-nek – kell áttekintenie és jóváhagynia, vagyis még hónapokba telhet, mire véglegesítik a szöveget. Első pillantásra a tervezett módosítások nem tűnnek túl drámainak, de a szakértők egy része rossz irányba tette lépésnek tartja a liberalizációt.

A szabályok lazítása ugyanoda vezethet, ami a 2008-as válságot is okozta, amikor a bankok az ügyfeleik pénzével játszottak kockázatos játékokat.
Érthetetlennek tartják az elemzők az időzítést is, hiszen az amerikai  bankszektornak éppen nagyon jól megy: az első negyedévben 56 milliárd dollárnyi nettó jövedelmet könyvelhetett el, ami 27,5 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest. Vagyis nem igaz az az érvelés, hogy a túlzott szabályozás visszafogná a tevékenységüket, így a gazdasági növekedést is. Viszont egyre több jel mutat egy közelgő világválságra, amikor inkább pénzügyi szektor szorosabb felügyeletére lenne szükség, nem pedig a gyeplő elengedésére.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik