Ne féljünk a kapitalizmus végétől

2018. június 05. 16:58

A kapitalizmus alapvető szabályai felülírhatók.

2018. június 05. 16:58
Jason Hickel – Martin Kirk

„Szomorú és vesztes világ lenne az, amelyik elfogadná a feltevést, hogy a kapitalizmus (vagy szocializmus, esetleg kommunizmus) az emberi gondolkodás utolsó szakaszát képviseli, a találékonyságunk pedig kimerült. A kapitalizmus alapvető szabályai – mint a végtelen GDP növekedés, amely megköveteli, hogy bolygónkat értékek végtelen bányájaként kezeljük és eközben mellékesen, »externáliaként« tönkretegyük – felülírhatók. Természetes, hogy frissíthetők. Rengeteg lehetőség hever előttünk az asztalon. Mikor fogadtuk el a gondolatot, hogy a jobbító változtatás nem lehetséges?”

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
igort
2018. július 29. 12:34
persze a többség képtelen felfogni az a történelem által bizonyított tényt,hogy semmi nem tart örökké és ha valami elmúlik, a rossz is,lehet tenni érte
igort
2018. július 29. 12:33
A kapitalizmus alapvető szabályai = a PÉNZ az út az igazság és a béke
Akitlosz
2018. július 10. 22:25
"A kapitalizmus alapvető szabályai – mint a végtelen GDP növekedés, " Ez egyáltalán nem a kapitalizmus szabálya. Ez a jelenlegi pénzügyi világrend szabálya. A kapitalizmusnak egyáltalán nincsen szüksége végtelen növekedésre a működéshez. A kapitalizmustól még nyugodtan lehetne a pénz stabil is, az a kapitalizmusnak, ahogyan csaknem mindenkinek jobb lenne. Nem a kapitalizmus teremti a semmiből a pénzt, a hiteleket,, nem a kapitalizmus csinálja a költségvetési hiányokat, nem a kapitalizmus csinálja az inflációt. Vígan meglenne a kapitalizmus a felsoroltak nélkül is.
Akitlosz
2018. július 10. 22:21
Nem is a kapitalizmus végétől félnek az emberek, hanem attól, amit egyesek helyette akarnak. Kommunizmus, szocializmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik