A Világbank finanszírozását le kell állítani

2018. június 05. 16:48

Nagyon nagy béremelésre lenne szükség, hogy kompenzáljuk a munka termelékenysége és a reálbér elszakadását egymástól.

2018. június 05. 16:48
Bill Mitchell

„Azt állítják, hogy a munka természete változik a technológiával, ezért magasabb szintű emberi tőkére van szükség, hogy megakadályozható legyen a képzetlen munkaerő leszakadása.

A megoldás (A Világbank más javaslatai mellett) a következőket tartalmazza:

1. Csökkenteni a »minimálbért azon dolgozók esetében, akikre az valószínűleg negatív hatásokat gyakorol«.

2. A bérek csökkentését is szeretnék, hogy a cégek olcsóbban vehessenek fel munkaerőt – ez lenne a lefelé tartó verseny.

Érdekes módon azt állítják, hogy első lépésként szorosabbra akarják fűzni a »munka termelékenysége és a bérek közötti kapcsolatot«.

Ha ezt komolyan gondolnák, akkor egy nagyon nagy béremelésre lenne szükség, hogy kompenzáljuk a munka termelékenysége és a reálbér elszakadását egymástól, ami a nyolcvanas évek óta tartó folyamat.

Más szóval, nem gondolják komolyan.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. szeptember 07. 20:59
ha a bérek és a termelékenység közt legfeljebb szűk, szektoron belüli összefüggés van. Miért a pénzügyi szektorban a legmagasabbak a jövedelmek, amikor az a szektor végeredményben csak a válságokat termeli?
Vakfolt
2018. szeptember 07. 20:59
"Érdekes módon azt állítják, hogy első lépésként szorosabbra akarják fűzni a »munka termelékenysége és a bérek közötti kapcsolatot«." És a valóságban a dolgozó, ha nem kap béremelést, akkor az elvégzett munka mennyiségét hangolja a bérhez. Vagy lelép.
Mutimi
2018. szeptember 07. 20:56
"egy nagyon nagy béremelésre lenne szükség, hogy kompenzáljuk a munka termelékenysége és a reálbér elszakadását egymástól, ami a nyolcvanas évek óta tartó folyamat" Ún. fősodorbeli közgazdászok nagyin szeretik hangoztatni, hogy nem nőhetnek gyorsabban a bérek, mint a termelékenység. Ezzel szemben a valóság az, hogy korábban hatalmasra nyílt az olló (akkor ugyanők nem sírtak!) mostanság itthon ennek korrekciója történik, ami a termelékenység-bérek viszonyát illeti. Sok-sok évbe telik vagy telne, mire utolérjük legalább a 80-as évekbeli nyugat-európai arányt.
brekker
2018. augusztus 06. 20:08
Ajánlom a fickót minden olyan közgazdásznak és bölcsésznek, aki érteni szeretné a dolgokat, nem csak visszamondani a kötelezőt. Ízelítő: Gold standard and fixed exchange rates – myths that still prevail http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=2562 Rövid elméleti összefoglalás: Modern Monetary Theory https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik