A gyermekek számától is függjön a nyugdíj

2018. május 31. 09:24

A felnevelt gyermekek számát is figyelembe vennék a nyugdíj megállapításánál.

2018. május 31. 09:24
null
Botos Katalin

„A demográfiai folyamatok azonban aggasztóak abban a tekintetben, hogy kevés gyermek születik, illetve hogy sokan külföldön keresik a boldogulást.

A Ratkó-generáció kifutásával valóban csökken a befizetők létszáma, amely aggodalomra ad okot. Erre döbbent rá a kormány, amikor családbarát szociálpolitikát hirdetett meg. Nem egyszerű azonban ezen a területen eredményt elérni. Ezért arra kell készülni, hogy a büdzsé egyéb bevételeiből kell majd pótolni az úgynevezett nyugdíjkasszát, amíg a demográfiai folyamatok kedvezően nem alakulnak. Nehéz döntés azonban, hogy honnan vegyenek el. Úgy gondolom, az általunk kidolgozott elképzelés – amely szerint a felnevelt gyermekek számát is figyelembe vennék a nyugdíj megállapításánál – hosszú távon mindkét problémát megoldaná.

Egyrészt a gyermekszám emelésére ösztönözné a családokat, másrészt az ennek eredményeként növekvő számú aktív dolgozó befizetései kellő nagyságúak lennének ahhoz, hogy gond nélkül tudják utalni az aktuális nyugdíjakat a jövőben. Azt azonban ki kell emelni, hogy a gyermekszám növeléséhez nem elegendő a jövőbeni finanszírozás, vagyis a nyugdíjban elismerni a gyermeknevelés költségeit. 

A mindennapi élethez is támogatást kell adnia az államnak, mert anélkül ma nem élhet minőségi életet egy többgyermekes család. A számítások azt mutatják, hogy a gyermeknevelés költségeinek 50-55 százaléka még mindig a családok vállát nyomja, a jelenlegi családtámogatási rendszer csak kisebbik részét fedezi a kiadásoknak, és akkor még nem beszéltünk az otthoni munkáról.

Mostanában több kormányzati megnyilvánulás is arról szólt, hogy gondolkodnak a Népesedési Kerekasztal által felkarolt javaslaton.

Reményeim szerint a nyugdíjrendszer átalakítására belátható időn belül sor kerülhet, s annak során figyelembe veszik a lassan harminc éve hangoztatott javaslatunkat, azaz a havi járandóság kiszámításánál számításba veszik a család által nevelt, tanittatott gyermekeket.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karaulu
2019. január 24. 21:16
"Az egész elképzelés alapja, hogy ez a reform hatásos ösztönző lenne. Ez azonban számámra kérdéses. " Ha nem ösztönöz gyerekvállalásra, akkor is úgy lenne igazságos, hogy a gyerekvállalással töltött évek miatt egyébként alacsonyabb nyugdíjat kapó szülő nyugdíját kompenzálják.
Autofocus
2019. január 08. 02:15
Mókuskák. Én már régóta rugózom ezeken. De most fülig ér a szám, mert látom, hogy más kismókusok is elkezdték rendesen felvenni a fordulatot fenntartható társadalom témában. Szóval, ha nem lenne késő, most én már csak egy jó kávét kérnék, de nem akarom elviccelni, igazából azzal, hogy a politikai közbeszéd részévé vált mint első számú, és legfontosabb stratégiai kérdés a népesedési időzített bomba hatástalanítása, a legelső, a legnehezebb, és a legfontosabb lépést már megtettük.
Nannyó
2018. július 31. 14:10
Nem értek ezzel egyet.
Tiszafa
2018. július 24. 09:27
A börtönbe nem kerülő, folyamatosnak tekinthető munkaviszonnyal rendelkező utódok esetén igen, lehetne róla beszélni. Azok, akik csak megélhetésből szültek sorozatban gyerekeket, de azokat az utca meg a börtön nevelte, na azok ne kaphassanak semmilyen kedvezményt. Kaptak elég segíjt meg emelt családi támogatást, majd makkegészségesen rokkant ellátást. Elég volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik