A közgazdaságtannak ismernie kell a határait

2018. május 21. 23:13

Ahhoz, hogy megbirkózzon a való élet bonyolultságával, a gazdasági elemzés óriási egyszerűsítéseket tesz.

2018. május 21. 23:13
Martin Wolf

„A közgazdaságtan alapvető nehézségek miatt szenved, ami nagy veszélyt is jelent. Az egyik veszély az, hogy a közgazdaságtan az emberi, társadalmi kapcsolatoknak csak egyetlen dimenzióját elemzi. A gazdasági viselkedés elválasztása a társadalom többi részétől rendkívül félrevezető lehet. Egy másik nehézség az, hogy a jövő önmagában bizonytalan, nem kiszámítható. Az emberi viselkedés számos eleme és több alapvető gazdasági intézményünk – például a törekvés, hogy készpénzt tartsunk magunknál – e tény eredményének tekinthetők.

Ez a két nehézség segít megérteni a veszélyt: ahhoz, hogy megbirkózzon a való élet bonyolultságával, a gazdasági elemzés óriási egyszerűsítéseket tesz. A veszély az, hogy ezen egyszerűsítéseket igaznak hisszük. Alapvető annak megértése, hogy meddig mehetünk el a feltevéseinkben és azok mikor omlanak össze.”


Ne maradjon le, kattintson a tetszikre!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2018. május 22. 17:45
"A kögaznak az a hibája, hogy azon gondolkodik, hogy hogyan lesz nagyobb a GDP, pedig azon kellene, hogy hogyan lehet gazdaságosabban termelni" - írja. Ezt most hogy érti? Hogyan lehet hosszabb távon úgy gazdaságosabban termelni, hogy közben ne nőjön a gdp?
KannibálTatárÚr
2018. május 22. 11:49
A kögaznak az a hibája, hogy azon gondolkodik, hogy hogyan lesz nagyobb a GDP, pedig azon kellene, hogy hogyan lehet gazdaságosabban termelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik