A neoliberalizmus a közgazdaságtan perverziója

2018. május 20. 10:50

Sokan azt hiszik, hogy a neoliberalizmus a közgazdaságtanban gyökerezik, de ez nem igaz. Interjú.

2018. május 20. 10:50
Dani Rodrik

Magyarországon az egész közgazdaságtan erős támadás alatt áll egyes állami szereplők részéről, mondván, hogy a mainstream közgazdaságtannak vége, egyébként is liberális ideológiára épülő dolog, ezért mi most valami mással fogunk majd próbálkozni, amiről egyébként még nem tudjuk, hogy mi. A másik oldal annyit mond, hogy a közgazdaságtan ideológiamentes, ez csak egy eszköztár, amit arra használunk amire akarunk és nem is bukott meg, szóval pláne nem kéne kidobni. 

Nem hiszem, hogy a mainstream közgazdaságtan bármilyen különösebb modellt előnyben részesítene. Mainstream eszköztárral létre lehet hozni liberális piacgazdaságot vagy jóléti államot, akár szocialista gazdaságot. De semmiképp nem adják meg, hogy milyen piacgazdasági formát kell felvenni. Kína például teljesen más piacgazdaságot épített fel, de a mainstream, neoklasszikus eszköztár teljesen alkalmas arra, hogy megértsük. Tudom, hogy sokan azt hiszik, hogy a neoliberalizmus a közgazdaságtanban gyökerezik, de ez nem igaz. Sőt, szerintem a neoliberalizmus a mainstream közgazdaságtan perverziója. Ahhoz, hogy a neoliberalizmushoz eljussunk, elképesztő feltevéseket kellene adottként elfogadnunk például az állam korrupciójáról, a piaci kudarcok hiányáról vagy az elosztási problémák lényegtelenségéről. Más feltevésekkel tökéletesen más ideális gazdasághoz juthatunk. Ezek az eszközök csak a gondolkozásunkat segítik, de a körülményekhez kell igazítanunk őket.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2019. április 24. 21:46
A Harvard ennek az interjúban bírált ideológiának az élharcosa volt. Ezért mindezt egy Harvard egyetem oktatójától hallgatni annyira hiteles, mintha Pol Pot vagy Mao a kommunizmust bírálná.
balbako_
2018. június 13. 10:40
Mond néhány olyan gondolatot amitől a kérdező füle kettéáll. Pl. "óriási termelékenységi különbséget láthatunk a fejlett és a fejletlen részek közt, az EU kettévágta a magyar gazdaságot. Az a kérdés, hogy a fejlett rész mitől lesz mélyebben beágyazva a magyar gazdaságba, hogyan terjesztik el a gazdasági tudásukat. Ami azt jelenti, hogy többet kell befektetniük a saját közösségeikbe, a dolgozóikba, a helyi beszállítóikba, miközben a magyar gazdasághoz is egyre több szempontból kell kapcsolódniuk. Ezt a versenyszféra és a kormány közti partneri viszonnyal lehet csak elérni, ahol a fejlettebb iparági szereplők is belátják, hogy összességében a nyereségességük az egészséges társadalmaktól függ. Ezek pedig nem lehetnek megosztottak. A kormánynak a másik oldalról olyan körülményeket kell teremtenie, amik mellett elhiszik a gazdasági szereplők, hogy érdemes befektetniük. Egy termékeny stratégiai együttműködésre van szükség, hogy létrejöjjenek a kapitalizmus új intézményei. Ezekre minden országnak szüksége van, ahogy teljesen nyilvánvalóan Magyarországnak is.'" Érdemes végigolvasni.
zolizolizoltan
2018. május 23. 14:47
A legújabb felmérés szerint (Závecz) azért szavazott a Fideszre a kistelepüléseken a nagy többség, mert úgy vélték, hogy a rendszerváltás után most élnek a legjobban. Ez a szempont megelőzte a migránskérdést. No szocik, erre varrjatok gombot!
Zokni
2018. május 22. 22:34
"...a választás is csak addig volt demokráciaünnep, ameddig úgy hittétek a magas részvétel a kormányváltásnak kedvez..." - írja. Ön hazudik. A választás csak addig "demokráciaünnep", amíg a választás kiegyenlített, államilag garantált erőviszonyok (pénzügyi lehetőségek), nagyjából azonos információs lehetőségek (állami intézmények politika mentesek, tárgyilagos közsajtó, versenyző kereskedelmi), és a politikai szempontból struktúrált társadalomnak megfelelő választási rendszer (kétforduló) körülményei között bonyolódik. Minden más eset (2014 óta) bohóckodás. Vagy mondjuk úgy: demokrácia-temetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik