Ugyanazt a hibát követik el a románok, amit a magyarok tizenöt évvel ezelőtt

2018. május 18. 11:42

Hasonló folyamatok játszódnak le, mint Magyarországon a Medgyessy-kormány idején bő tizenöt évvel ezelőtt.

2018. május 18. 11:42
Wiedemann Tamás

„Az előző negyedévhez képest egészen pontosan 0 százalékot »nőtt« a román gazdaság, de a lassulást már tavaly év végén érezni lehetett, hiszen negyedéves alapon már akkor is csak 0,3 százalék volt a bővülés.

Romániában hasonló folyamatok játszódnak le, mint Magyarországon a Medgyessy-kormány idején bő tizenöt évvel ezelőtt, amikor erőteljes állami segédlettel igyekezték felpörgetni a gazdaságot. A román kormány az elmúlt években több alkalommal is emelte a bruttó minimálbért, mert egyre többen hagyják el a országot és vállalnak külföldön munkát, és egyre kevesebb a dolgos kéz. Csak tavaly 16 százalékkal nőtt a minimálbér, miközben 37 százalékról 44 százalékra nőtt a minimálbérért dolgozók aránya a munkavállalók körében.

A kormány ráadásul a kormányzati alkalmazottak fizetését is növelte 25 százalékkal. A béremelkedésből azonban alig profitálnak a románok, mivel az infláció is megugrott. A nettó reálbérek februárban mindössze csak 6,2 százalékkal emelkedtek éves alapon, mivel az infláció sokat lemorzsolt a keresetek növekedéséből. A januári 4,3 százalék után februárban már 4,7, márciusban 5, áprilisban pedig 5,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves alapon.”


Ne maradjon le, kattintson a tetszikre!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. február 12. 14:20
Igazából a GDP - százalékosan - nagyobb arányát adó székely területeken élőket, dolgozókat sajnálom.
A teremburáját
2018. június 25. 18:57
No igen, de 90-ben 0%-ról indult az államadósság (Ceausescunak "köszönhetően"), ma már jóval 40% felett van!
Vakfolt
2018. június 25. 14:39
Ez ugyanaz a román gazdaság, ugye, amivel a balhibbantak a magyar gazdaság kapcsán pulykáztatták a hisztériára fogékonyabbakat? Szőröstalpúak pontosan azt kapják, amit megérdemelnek, engem csak az aggaszt, hogy ezt valahogy majd megint a magyarokon verik le.
Tehetős Totó
2018. június 13. 11:02
Ezek építik a soha el nem készülő, időnként visszabontott sztrádákat is. Aztán felszívódnak a Nagy Büdös Semmibe, mint a Bechtel. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik