Csak két ország tudta felülmúlni a válság óta nem látott ütemben növekvő magyar gazdaságot

2018. május 15. 14:41

Utoljára a 2008 előtti években fordult elő, hogy egymást követő két negyedévben 4 százalék felett növekedjen a magyar GDP. Az Eurostat friss keddi adataiból az is kiderül, hogy csak Lettország és Lengyelország volt képes felülmúlni a magyar bővülési ütemet.

2018. május 15. 14:41
null

A magyar gazdaság tartósan utoljára 2006-ban növekedett 4 százalék feletti ütemben, de ekkor a növekedés a jelenlegivel szemben fenntarthatatlannak bizonyult, mivel az a gazdasági szereplők eladósodására épült (lásd cikkünket, amelyben az elmúlt évtizedek kilenc legnagyobb magyar gazdaságpolitikai sikerét gyűjtöttük össze).


Az első negyedévben a magyar bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becsléséből kedden.

A KSH publikációját követően az Eurostat is publikálta az európai növekedési adatokat a 28-ból egyelőre 20 országra vonatkozóan. Ebből kiderül, hogy az uniós GDP negyedéves alapon 0,4 százalékkal, éves alapon pedig 2,4 százalékkal nőtt az idei első negyedévben. Az eurózóna 19 országában e számok 0,4 és 2,5 százalékot tettek ki.

A húsz ország előzetes adataiból kiderül, hogy Magyarország a harmadik legnagyobb ütemben növekedett (szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest). Németország, az Egyesült Királyság és Románia is a lista végén találhatók. A „román növekedési csoda” fenntarthatatlanságát bizonyítja, hogy az ország gazdasága negyedéves alapon nulla százalékkal bővült. Az egyensúlytalanságokat jelzi a román infláció elszabadulása is.

A brit gazdaság 0,1 százalékos növekedést mutatott, ami a brexit kedvezőtlen hatásainak köszönhető az elemzők szerint.

Ha nem az előző negyedévhez viszonyítjuk 2018 első negyedévénének növekedését hanem az előző év azonos időszakához, akkor a kép hasonló: Magyarország a harmadik helyen áll, Csehországot, Romániát és Szlovákiát – és a nyugati gazdaságokat – is megelőzve.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. január 09. 10:23
Csak két ország tudta felülmúlni a válság óta nem látott ütemben növekvő magyar gazdaságot" no de, mi van a fékekkel és ellensúlyokkal...?
Wazav
2019. január 09. 10:22
A személyeskedésen túl ez egész egyszerűen nem igaz. Románia és Litvánia jobban növekedett, Lettország, Szlovákia és Lengyelország hasonlóan ( utóbbi háromból lett enyhén előz, szlovákot, lengyelt mi előzzük enyhén, de jelentősen csak a 2014ig stagnáló horvátokat előzzük a régióban, ahogy mindenki). https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.KD?end=2016&locations=PL-HU-LV-LT-SK-RO&start=2012&
redgreg
2019. január 09. 10:22
Némileg árnyalja a képet, h 2012 óta Mo nőtte a legtöbbet a térségben. De Istenem. A tényeket tudomásul venni képtelen makacsság segíthet neked túlélni az agyhalált...
Wazav
2019. január 09. 10:21
Egész pontosan 2012ben hagytak le minket. Aztán azóta csak ez a 2017ben jobban nőnek, most az elmúlt hónapokban jobban nőnek. Balti államok, V4 jobban nő nálunk. Észtország és Szlováki megmaradt felettünk egy szinttel, a gap bővül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik