Bezzegkonzervatívok tévedései

2018. május 14. 00:26

Jobb sorsra érdemes tudósok, vélhetően személyes sértettségből, esetleg valamiféle megfelelési vágyból fakadóan, a bezzegkonzervatív közgazdaságtan Lengyel Lászlóiként önmaguk karika­túrái­vá válnak.

2018. május 14. 00:26
Ágoston Balázs
Ágoston Balázs

„Az elmúlt években tankönyvi dogmákra építkezve jobboldali közgazdászok, köztük korábbi kormányzati szereplők is kritizálták a nemzeti kormány gazdaságpolitikáját. Bár a liberális oldal előszeretettel ölelte keblére ezeket a gyakran sértettségből táplálkozó véleményeket, végül a sötét jóslatoknak épp az ellenkezője vált valóra.

A világ legfejlettebb országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint a tagállamok közül 2018-ban hazánkban emelkednek legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal a reálbérek. Összehasonlításképpen, Németországban az OECD csak 0,9 százalékos bérnövekedést jósol. Az Európai Unió statisztikai intézménye, az Eurostat szerint az EU-tagállamok sorában már tavaly is a második legnagyobb bérfejlődést könyvelhette el hazánk.

Többéves visszatekintésben pedig elmondhatjuk, hogy immár folyamatról van szó. A reálkeresetek öt esztendeje folyamatosan emelkednek, az átlagfizetés értéke 2010-hez képest több mint 60 százalékkal nőtt. Vagyis a saját úton járó magyar gazdaságpolitika eredményes. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a hazánkat a »közgazdasági szakma« nevében temetők hiteltelenné váltak. (...)

E folyamatos kritika és sötét jóslatok éles ellentétben állnak a hétköznapi emberek tapasztalataival, ami elemzők sokaságának véleménye szerint döntő volt a Fidesz mostani nagy választási győzelmében. Jobb sorsra érdemes tudósok, vélhetően személyes sértettségből, esetleg valamiféle megfelelési vágyból fakadóan, a bezzegkonzervatív közgazdaságtan Lengyel Lászlóiként önmaguk karika­túrái­vá válnak.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2019. május 16. 18:30
Érdekes. Én pont a GDP-ről hallottam az ELTÉn 1997-ben, hogy önmagában nagyon nem jó mérőszám. Azt a példát hozták fel, ha valaki karambolozik, megsérül, javításra szorul a kocsija, az nem lesz boldog attól, hogy a szervíz keres rajta, az egészségügy gyógyszert-kötszert rendel stb. a fizikoterapeutának lesz munkája... Márpedig ez mind beleszámít a GDP-be.
hentes
2019. január 31. 21:04
Kiszámolt létminimum havonta 164 000 uhf. Majd hárommillió embernek nincs ennyi jövedelme.
hentes
2019. január 31. 21:04
Viktor barátja is oda tart.
Autofocus
2019. január 08. 02:15
Vért pisilnek az index gazdasági rovat újságírói és a komplett hvg hogy a magukért beszélő pozitív számok mögé valami párhuzamos apokaliptikus univerzumot odamagyarázhassanak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik