Hitelboom – Csoda vagy lehetőség?

2018. május 13. 22:56

A háztartások pénzügyi vagyona, megtakarításai ugrásszerűen növekedtek az elmúlt években, ami szintén lehetőséget biztosít bátrabb hitelfelvételre.

2018. május 13. 22:56
null
Suppan Gergely

„Az új lakások közeljövőben várható átadási hulláma lökést adhat a hitelkihelyezéseknek, ahhoz azonban, hogy tartós legyen a hitelkiáramlás, többek között az új lakások kedvezményes áfájának meghosszabbítására lenne szükség. Mivel az egész régióra jellemző, egyre súlyosabb munkaerőhiány hatására a következő években dinamikus maradhat a bérnövekedés, a hitelt felvevő háztartások száma, valamint a hitelek összege is növekedhet. A tartós bérnövekedés hatására pedig az ingatlanárak növekedése is folytatódhat, így a drágább lakások megvásárlásához is egyre nagyobb kölcsönökre lesz szükség. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a háztartások pénzügyi vagyona, megtakarításai ugrásszerűen növekedtek az elmúlt években, ami szintén lehetőséget biztosít bátrabb hitelfelvételre.

Tehát a hitelkeresleti oldalon is van lehetőség bővülésre, kérdéses azonban, hogy ennek növekedési üteme eléri-e a jegybank által kitűzött célt, a nagyobb kérdés pedig az, hogy egy ilyen dinamikus hitelbővülési ciklus fenn tud-e maradni több mint tíz éven keresztül. Mindenesetre középtávon nem látszik túlfűtöttség a hazai gazdaságban, így a feltételek adottak egy hasonló méretű hitelezési boomra, de ennek tartóssá tételéhez a versenyképesség és a termelékenység érdemi javulására van szükség.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2018. június 05. 18:59
Ha több a pénzük a háztartásoknak, akkor miért szorulnának hitelre? Felhasználják saját pénzüket. A hitelezés a magánszemélyeknek egész életre szólóan életszinvonaluk romlásához vezet. A kamat sohasem térül meg nekik. Ha segíteni akarunk nekik, akkor a bankok nyereségét kell átirányítani a magánszemélyekhez. A hitel zsidó átok! Ne azzal próbálkozzunk már megint. Egyszer sikerült kiszabadulni a csápjai közül, ne adjunk újabb alkalmat a munka nélkül nyerészkedőknek!
komik
2018. június 05. 17:51
Az excessive monetary policy és az excessive lending bőkezűen hozzájárult a legutóbbi világválsághoz. Minsky írt egy figyelemreméltó tanulmányt ezzel kapcsolatban, óvaintve a bankokat és államokat. Mivel a fiscal space-t sikerült kifárasztani a válság óta (olyannyira hogy az unconventional toolkittel és nullaközeli kamatlábbal kellet kiegészíteni) jómagam is szkeptikus vagyok a hitelboommal kapcsolatban.
drkovax
2018. május 18. 23:05
Nekem a teljes vagyonelkobzás szimpatikusabb ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik