Úgy tűnik, hogy az adócsökkentések továbbra sem segítik a munkaerőt

2018. május 13. 23:14

Nem adnak nagyobb béremelést azok a szektorok, amelyek nagyobb adókedvezményeket kapnak.

2018. május 13. 23:14
null
Mark Whitehouse

„Amikor néhány hónapja elemeztem, akkor semmilyen bizonyítékot nem találtam arra, hogy a cégek jobban emelnék a fizetéseket, mint amilyen ütemben egyébként is növelték volna. Most, hogy két további munkapiaci jelentésből van adatunk, nézzük meg újra! Összességében úgy tűnik, hogy a bérnövekedés nem gyorsult. Decembertől áprilisig az átlagos órabér éves ütemben 2,3 százalékkal nőtt, jelentősen lassabban, mint 2017-ben. (...)

Ráadásul nem adnak nagyobb béremelést azok a szektorok, amelyek nagyobb adókedvezményeket kapnak. Két hónapja nem volt korreláció az adócsökkents mértéke és a bérnövekedés között a szektorokban. Most erősen negatív.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. június 13. 10:40
Ez legyen az USA gondja.
__Y__
2018. június 10. 18:52
Nem lehet ezt így általánosságban kimondani! Ez cégenként változó. Egyébként meg van olyan vállalkozó, aki az adócsökkentésből következő többletet arra használja föl, hogy + munkaerőt vesz föl, ezzel munkahelyet teremtve valakinek, illetve a dolgozói válláról is sok terhet levesz.
Akitlosz
2018. június 02. 11:12
Akkor talán SZJA-t meg ÁFÁ-t kellene inkább csökkenteni nem? Az segítené a munkaerőt. Az adócsökkentés azokat segíti, akiknek kevesebb adót kell fizetniük utána. Ha a cégek adóját csökkentik, akkor a cégeket. Ha a munkaerőt akarják segíteni akkor az általuk fizetett adókat célszerű csökkenteni. Ha béremelést akar elérni az állam, akkor emelje a minimálbért! A cél eléréshez arra alkalmas eszközt kell használni és nem arra alkalmatlan eszközt. Ez ekkora spanyol viasz lenne?
Apáczai
2018. június 02. 11:11
Hacsak központi bérgarancia nem kényszeríti emelésre. Mint ahogy nagyon előrelátó módon a magyar kormány tette, amikor a munkáltatói oldallal megkötött szerződéssel garantálja a minimál és szakmunkás-minimálbéreket a versenyszférában is. Ez stzámunkra a lényeg, ami a kormány munkáját és elkötelezettségét minősíti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik