A következő gazdasági paradigma felé

2018. május 09. 09:12

A közgazdászok és közpolitikusok körében terjedő önelégültség hozzájárult ahhoz, hogy a világgazdaság sérülékenyebbé váljon.

2018. május 09. 09:12
Mohamed A. El-Erian

„A paradigmát, amely egészen a közelmúltig a gazdasági gondolkodás és szakpolitika nagy részét uralta, az úgynevezett washingtoni konszenzus foglalta össze tíz általánosan alkalmazható szakpolitikai előírásban. Nemzetközi szinten e paradigma a gazdasági és pénzügyi integrációra való törekvésben jelent meg. Az ötlet némi egyszerűsítéssel az volt, hogy az országoknak hasznára válna a piaci alapú árazás és a dereguláció illetve a szabad kereskedelem és a viszonylag nyitott határokon átívelő tőkeáramlás.

Az országok közötti gazdasági és pénzügyi kapcsolatok mélyítését tartották a hosszú távú hasznokhoz vezető stratégiának, amely növeli a hatékonyságot és a termelékenységet, miközben enyhíti a pénzügyi instabilitás fenyegetését. E megközelítéshez olyan kiegészítő előnyöket társítottak, mint a belső társadalmi mobilitás növekedése és az országok közötti erőszakos konfliktusok csökkenése. Mindez a fejlődő és fejlett gazdaságok közeledését is ígérte, így csökkentve az abszolút és relatív szegénységet vagy az illegális migrációt. (…)

De egy ponton kiderült, hogy a washingtoni konszenzusba vetett bizalom nem más a vak hitnél. A közgazdászok és közpolitikusok körében terjedő önelégültség hozzájárult ahhoz, hogy a világgazdaság sérülékenyebbé váljon a kisebb sokkok sorozatára, amelyek 2008-ban egy olyan válságban tetőztek, ami az egész világot egy többéves pusztító válságba sodorta.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. június 02. 14:41
Nem tudnád esetleg a "tisztességes befektetö" fogalmat körülírni ? (nem akarlak provokálni, csupán a világképed szeretném megismerni.)
kgz1
2018. május 22. 13:13
Ez akár igaz, akár nem /köznépi szinten nem bizonyítható, de az ellenkezője sem/, a gyengékre és hiszékenyekre rossz sor vár, főleg ha belülről is támadja Európát egy ilyen brüsszeli banda. /Egyébként nem értem miért vallják konteónak a "chemtrail"-t, elég csak felnézni az égre, ott van, lehet figyelni hogyan viselkedik. Mennyire "korrelál" a rövid távú időjárás előrejelzésekkel a napi csíkok száma, erőssége... persze, aki mondjuk 25 évesnél fiatalabb, vagy soha nem néz az égre, annak ez csak elmélet - mert már vagy ebbe született bele és nem látott mást soha, vagy csak a képernyőnek hisz, nem a szemének. Nézz meg régi filmeket, nem fogsz ilyen eget látni, ma már pedig a rajzfilmekbe is berajzolják... ebben mi az elmélet?/
cselcsabi
2018. május 22. 13:13
Ez az írás konkrétan nem mond semmi újat.
gross
2018. május 10. 15:59
A válság 2007-ben az amerikai lakáshitelpiacon tört ki, amiből 2008-ra általános globális pénzügyi válság lett, ami 2009-re vezetett el ahhoz, hogy egyes országok komolyan a bedőlé szélére kerültek. Az, hogy az egészet 'valakik' Görögország bedöntésére, ill. Európa gyengítésére tervezték volna meg, nekem leginkább chemtrail- vagy laposföld-elméletnek tűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik