Növelné a jövedelemelosztás egyensúlytalanságait a Világbank

2018. május 03. 22:58

A minimálbérnek nem a csökkentését vagy a megkerülését, hanem az emelését kell elérni.

2018. május 03. 22:58
György László

„Károsnak tekinthető a deregulációs terv, amely nem társul azzal az igénnyel, hogy javítsa a munkavállalók helyzetét és alkuerejét. A vállalatok mentesítése a közös teherviselés és a szociális biztonsághoz való hozzájárulás alól egy olyan globális gazdaságban, amelynek szabályai is a tőketulajdonosok érdekeit támogatják, nem előremutató intézkedés, és a magyar gazdaságpolitika 2010 óta tett intézkedéseivel is ellentétes. A termelékenységre való, tudományosan kevésbé megalapozott hivatkozással sem engedhető meg a vállalatoknak, hogy tetszőlegesen alacsony béreket fizessenek, és korlátok nélkül bocsáthassák el a munkaerőt. A magyar gazdaság(politika) elsődleges célja ugyanis az emberhez méltó élet biztosítása és a családok munkaalapú, demog­ráfiai célú támogatása. Ezzel szemben a nagyvállalati érdek a kiszervezés és a munkáltatói viszonyrendszer fellazítása. Jó példa erre az Uber, amely munkáltatói kötelezettségeitől úgy igyekezett megszabadulni, hogy az Uber-sofőröket független vállalkozóként »értelmezte újra«.

A piacgazdaságot támogató gazdaságpolitikának elsődleges feladata, hogy egyensúlyt teremtsen a tőke és a munka között, noha erről a Világbank elemzése nem ejt szót. A bérhányadnak optimális esetben átlagosan 60−65 százalék között kellene alakulnia a mostani 55 százalék helyett, míg tőkehányadnak 35−40 százalék körül a mostani 45 százalék helyett. Ehhez a munkáltatók terheinek csökkentése is szükséges lehet, de nem úgy, hogy az tovább erősítse a tőketulajdonosok alkupozícióját. A minimálbérnek pedig nem a csökkentését vagy a megkerülését, hanem az emelését kell elérni, hogy a vállalatok így kényszerüljenek nagyobb versenyre, hatékonyságnövelő beruházásokra, és hogy végül így növekedhessen az aggregált kereslet a gazdaságban.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kowecses
2019. augusztus 29. 12:02
Ott Svájcban készítenek autókat, min Audi, Mercedes, Opel vagy Suzuki
cselcsabi
2018. május 10. 15:53
A multik persze ki tudják termelni a magasabb minimálbért. AMi egyébként komoly bevételeket hoz az államkasszának. A baj az MKKV-kel, és különösen a mikrovállalkozásokkal van. (1-5 munkavállalót, összene 475 ezer főt foglalkoztató szektorról van szó.) Itt a szochó jelentősen csökkent az utóbbi időben, könnyítve ezzel a állalkozások terheit. A munkavállalói járulékok azonban nem csökkentek. Így egy újabb jelentős minimálbér-emelés igen csak megnövelné a magasan maradt munkaválallói terhek következtében a munkáltatók terheit is, miközben a munkavállaló helyzete nem javul jelentős mértékben. AZ állam persze jól járna. Kérdés, hogy az ország is?
Volo
2018. május 04. 23:23
Te valami nagyon zavaros elméjű egyed vagy. Honnan veszel ilyen állatságot? mert te nem vagy képes semmi hasznosat tenni, rendben, de te nem vagy a magyar lakosság jelentős része! Azok kitudják termelni!
reality
2018. május 04. 20:41
Itt Svájcban... Muhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik